I ønsket om mindre klimabelastende fødevarer har europæiske forbrugerne en stigende interesse for proteiner fra alternative kilder. EU-projektet Like a Pro arbejder med at øge innovationen og skabe mere medvind for denne tendens ved at sætte skub i produktudviklingen, så der bliver flere og bedre produkter, proteinkilder, smage og teksturer.
Proteiner er en nødvendig del af vores kost, men de behøver ikke komme fra et dyr i traditionel forstand. Proteiner fra planter, svampe eller insekter kan erstatte proteiner fra kød i overensstemmelse med ambitionerne i EU's Green Deal, Farm-to-Fork strategi og klimamålene.
Selvom interessen for alternative proteiner er stigende, er det stadig primært frontløberne, som har taget dem til sig, og i den brede befolkning bliver alternative proteiner fortsat betragtet som niche-produkter. Produkterne står stadig på særlige hylder i supermarkederne og der er behov for at udvide produktsortimenter med alternative proteiner og forbedre smage og teksturer.
Formålet med Like a Pro-projektet er at mainstreame de alternative proteiner og få dem tættere på den brede forbrugergruppe.
Overordnet arbejder projektet med 4 områder:
De konkrete løsninger co-designes med borgere gennem 11 living labs og 4 konkrete fødevaremiljøer. Der skal bl.a. udvikles 16 nye produkter fra 7 alternative proteinkilder; Rapsfrø, melorme, krill, mikrobiel, svampe, fermenteret mycelium og ærter.
Food & Bio Cluster Denmark deltager i projektet sammen med 41 andre partnere fra 16 andre europæiske lande, og skal blandt andet arbejde med dansk forbrugerinddragelse, involvering af stakeholders, give input til en kvalitativ kortlægning samt stå for den overordnede ledelse af kommunikationen og formidlingen af projektet.
Projektet har et budget på ialt 13,9 millioner euro og løber fra 1. november 2022 til 31. oktober 2026.