Søsalat (Ulva lactucca) er en tangtype, som udmærker sig ved at være hurtigtvoksende og let tilgængelig i Danmark, idet den har stor udbredelse i mange af vores fjorde, å-løb og i nærkystområder.
Søsalat indeholder to interessante polymere forbindelser, nemlig ulvan (en viskøs sukkerpolymer) og protein med samtlige essentielle aminosyrer. Der er således et stort potentiale for at høste søsalat med henblik på udvinding af disse højværdikomponenter til brug i ingrediens-og fødevareindustrien.
Det overordnede formål med projektet er at undersøge mulighederne for at udvikle et kommercielt levedygtigt bioraffineringskoncept til fremstilling af fødevareingredienserne ulvan og protein ud fra søsalat.
Ingredienserne vil blive karakteriseret med henblik på funktionelle egenskaber som f.eks. viskositet, gelering, kemisk sammensætning og renhed, fordøjelighed, aminosyrer og antioxidanter.
Projektet skal ses som et forprojekt, hvor de centrale processer i fremstillingskonceptet undersøges nærmere med henblik på at opnå proof-of-principle.
Hvis projektet kan eftervise, at der er et potentiale for et miljømæssigt og økonomisk bæredygtigt fremstillingskoncept, vil næste trin være at teste ingredienserne i relevante eksisterende og nye produkter.
Herefter skal der udvikleset fuldskala-anlæg med de relevante teknologier til alle processer i bioraffineringskonceptet.
Projektet gennemføres i samarbejde mellem Teknologiske Institut, Nordisk Tang og Nordic Marine Nutrition.
Projektet ”Søsalat til ingredienser og fødevarer” er igangsat af Food & Bio Cluster Denmark med støtte fra Uddannelses- og Forskningsministeriet.