På trods af de enorme ernæringsmæssige og miljømæssige fordele som hestebønnedyrkning giver, er brugen af hestebønner som fødevareafgrøde blevet begrænset, og dette primært på grund af tilstedeværelsen af anti-nutrielle faktorer (ANF’er).
Formålet med projektet er at få yderligere indsigt i, hvordan forarbejdning af hestebønner såsom afskalning og tør fraktionering med vindsigtning influerer på indholdet og forholdet mellem ANF’er.
Pure Dansk, som er med i projektet, sælger deres tørrede hestebønner med skal, og indholdet af ANF’er i disse tørrede kommercielle produkter dyrket under danske forhold er ukendt.
Ligeledes mangler der dokumentation for, hvad bibeholdelsen af skallen betyder for det samlede indhold af ANF’er i disse produkter, og hvordan produkterne skal behandles optimalt hos forbrugeren for at reducere ANF indholdet til acceptabelt lave niveauer.
Denne viden er essentiel til udnyttelse af det uforløste markedspotentiale i forhold til dansk producerede, tørrede produkter.
Projektet vil også bidrage til indfrielse af de generelle målsætninger for bæredygtig bioøkonomi, hvor DK´s langsigtede mål er at være et klimaneutralt samfund i 2050, hvor der ikke udledes mere drivhusgas, end der bliver optaget.
Projektet gennemføres i samarbejde mellem Teknologisk Institut, Pure Dansk og Aarhus Universitet.
Projektet ”Reduktion af anti-nutrielle stoffer i hestebønner” er igangsat af Food & Bio Cluster Denmark med støtte fra Uddannelses- og Forskningsministeriet.
Kontakt Anni Simonsen for mere information om projektet.