Efterspørgslen på bæredygtig plantebaseret is vokser kraftigt, men manglende teknologi til at skabe overrun gør isen kompakt og dyrere end traditionel is, og det hæmmer udbredelsen.
Udfordringen er at opnå cremet og luftig tekstur uden brug af fløde og æg. De fleste emulgatorer/stabilisatorer er målrettet animalske fødevarer og er E-nummer-baserede, men stadig flere forbrugere efterspørger plantebaserede “naturlige” fødevarer uden E-numre (“clean-label”). Missionen er at udvikle plantebaseret is med “skumbare” planteproteiner kombineret med clean-label stabilisatorer.
Slutmålet for projektet er udvikling af grundlaget for nye typer funktionelle planteproteiner, dybere indsigt i planteproteiners funktionalitet i fødevarer, samt egentlige løsninger og prototyper (proof-of-concept), som kan danne grundlag for udvikling af nye typer økologisk plantebaseret clean-label is-creme.
Resultaterne forventes at kunne anvendes bredere end blot is-produktion, herunder bredt inden for plantebaserede fødevarer og “mejeri"-produkter (plantedrikke, planteyoghurt, plantesmør, mm.), og indeholder derfor et stort potentiale.
Projektet gennemføres i et samarbejde mellem Københavns Universitet, Lihme Protein Solutions og NicecreamCPH.
Projektet ”Plantebaserede clean-label proteiner til at øge overrun i 100% plantebaseret is-creme” er igangsat af Food & Bio Cluster Denmark med støtte fra Uddannelses- og Forskningsministeriet.