Der har de seneste år været en global clean-label bevægelse i gang blandt forbrugerne, hvilket har ført til en øget efterspørgsel efter sunde og naturlige fødevarer, der indeholder færre eller ingen kunstige farvestoffer, konserveringsmidler og farvestoffer.
Lutein er et pigment med attraktive gul-orange farveegenskaber og omfattende sundhedsmæssige fordele, især ved aldersrelaterede sygdomme som åreforkalkning og grå stær, på grund af dets antioxidantegenskaber. Som en konsekvens heraf er lutein blevet en meget efterspurgt farveingrediens i fødevareindustrien.
I øjeblikket er den eneste udnyttede kilde til lutein morgenfruer, der dyrkes som markafgrøder på agerjord. Lutein er imidlertid også til stede i høje koncentrationer i mikroalgen Chlorella, som har flere klare fordele i forhold til morgenfruen som produktionsplatform:
Dette projekt vil give en alternativ, stabil og mere bæredygtig produktionsmetode for luteinpigment til fødevareingredienser og farvestofindustrier, som vil gøre disse industrier i stand til at skaffe naturligt pigment hele året og dermed være mindre afhængige af syntetiske ingredienser. I øjeblikket er lutein afledt af morgenfrue, som er en sæsonbestemt afgrøde dyrket på agerjord i Kina, Indien, Mexico og i konkurrence med andre fødeafgrøder. Chlorella-mikroalger kan derimod dyrkes i fermentorer på industriområder overalt i verden og dermed 1) ikke konkurrere med andre fødeafgrøder, og 2) være tæt placeret på de produkter, der tager fra.
Projektet gennemføres i et samarbejde mellem Aliga, LiqTech Ceramics og DTU.
Projektet ”Optimering og bioraffinering af lutein fra mikroalger”er igangsat af Food & Bio Cluster Denmark med støtte fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.