• Om os
    • Om os
    • Bestyrelse
    • Partnere bag
    • Job
    • Presserum
  • Kontakt
    • Dansk
    • English
Food Bio Cluster Denmark

Menu

  • Forside
  • Medlemmer
    • Bliv medlem
    • Medlemsfordele
  • Services
    • Digital Masterclasses
    • Members & Co
    • Inkubation
    • Adgang til finansiering
  • Events
  • Nyheder
    • Tilmeld nyhedsbrev
  • Netværk
  • Projekter
    • Bioressourcer
    • Fødevarer
    • Tværgående projekter
    • Arkiv
    • Samarbejdsprojekter
  • Viden
  • Om os
    • Om os
    • Bestyrelse
    • Partnere bag
    • Job
    • Presserum
  • Kontakt
    • Dansk
    • English
  • Medlemmer
    • Bliv medlem
    • Medlemsfordele
  • Services
    • Digital Masterclasses
    • Members & Co
    • Inkubation
    • Adgang til finansiering
  • Events
  • Nyheder
    • Tilmeld nyhedsbrev
  • Netværk
  • Projekter
    • Bioressourcer
    • Fødevarer
    • Tværgående projekter
    • Arkiv
    • Samarbejdsprojekter
  • Viden


  • Du er her:
  • Forside
  • / Projekter
  • / Samarbejdsprojekter
  • / Havvand i fiskeindustrien
  • Du er her:
  • Projekter
Foto: AlkeMade fra Pixabay

Foto: AlkeMade fra Pixabay

Havvand i fiskeindustrien 

Projektbeskrivelse

Der bruges meget store mængder ferskvand i fiskeindustrien. Hvis man i stedet kan anvende havvand, mikrobiologisk kontrolleret, kan man forventeligt spare udgifter til det etablerede ferskvandssystem, have adgang til en principielt ubegrænset ressource, men mest interessant undgå værditab i produktionen, som sker ved anvendelse af ferskvand til rensning, optøning og køling.

Fiskeindustriens forskellige landbaserede led anvender store mængder ferskvand til rensning, rengøring, optøning og køling. Ferskvand er en begrænset ressource, som både har økonomiske omkostninger for industrien og miljømæssige omkostninger. Anvendelse af havvand i de forskellige grene af fiskeforarbejdningsindustrien er ikke afprøvet, og det er til gengæld en ubegrænset ressource.

Kontakt med ferskvand belaster fiskens kvalitet, skindet affarves, der kan forekomme vægttab og tab af spisekvalitet og konsistens. Vi vil i dette projekt afprøve anvendelsen af saltvand, i form af havvand, i de forskellige led i fiskehåndtering og forarbejdning. Der vil blive gennemført sammenlignende forsøg for at dokumentere havvandets positive effekt på fiskens kvalitet. Desuden testes og dokumenteres metoder til opbevaring af krebsdyr i havvand.

På Hirtshals havn findes en unik mulighed for at fremføre rent havvand til forarbejdningsindustrierne, idet der allerede ligger rørledning til Nordsøen Oceanarium. Vandet hentes fra boring nedgravet i havbunden øst for havnen og er analyseret til at være af en mikrobiologisk og partikelfri kvalitet, der kan anvendes ved fødevareproduktion. Havvandet er allerede fremført til virksomhederne Vikingmar og Fiskernes Fiskesortering. Praktiske løsninger for videre distribution af vandet og problematikker omkring bortskaffelse af procesvandet skal desuden løses i dette projektforløb.

Partnere i projektet

Projektet gennemføres i et samarbejde mellem Nordsøen Forskerpark, BinOcean, Fiskernes Fiskesortering, VikingMar og Qfish. 

Projektet ”Havvand i fiskeindustrien” er igangsat af Food & Bio Cluster Denmark med støtte fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.

Menu

  • Bioressourcer
  • Fødevarer
  • Tværgående projekter
  • Arkiv
  • Samarbejdsprojekter
    • New and innovative foam kiss
    • Bæredygtighed i fiskesektoren
    • Optimering og bioraffinering af lutein fra mikroalger
    • Havvand i fiskeindustrien
    • FerMa - fermentering af grønmalt
    • PowerFish
    • Kultiveret kød
    • Digital integration i SMVer
    • Fødevarematricens betydning for protein fordøjelighed
    • Consumer Response Toward Sustainable Food Packaging Solutions
    • Mikroalger til fødevarer
    • Insekter som fødevareingrediens
    • Måling af kvalitet og modning af kød og fisk
    • Bæredygtig forsyning
    • Fødevaresikkerhed og hygiejnisk design i storkøkkener
    • Screening af proteiners ernæringsværdi
    • Søstjerners kvaliteter til brug i produktion
    • Friskhedsmålinger og bestemmelse af holdbarhed for kød og fisk
    • Fra mikroalger til velsmagende næringsrige produkter til ældresegmentet
    • Fra rapskage til proteinrig fødevareingrediens
    • Plantebaserede clean-label proteiner i 100% plantebaseret is-creme
    • Improved functionality and sustainability of textured pea protein
    • Mask: Øllets værdifulde rest
    • Data til reduktion af fødevarespild
    • Optimal Klimaplantning

Food & Bio Cluster Denmark er den landsdækkende klyngeorganisation for fødevarer og bioressourcer i Danmark. Vi er den samlende platform for innovation og vækst i klyngen – for danske og internationale virksomheder og videninstitutioner

Food & Bio Cluster Denmark

c/o Agro Food Park
Agro Food Park 13
8200 Aarhus N
Tlf.:  8999 2500
info@foodbiocluster.dk

 

Adresser til øvrige hubs her

Cookieinformation
Persondatapolitik og oplysninger

 

 

Log ind

Log ind

Hjælp: Glemt adgangskode?