Der bruges meget store mængder ferskvand i fiskeindustrien. Hvis man i stedet kan anvende havvand, mikrobiologisk kontrolleret, kan man forventeligt spare udgifter til det etablerede ferskvandssystem, have adgang til en principielt ubegrænset ressource, men mest interessant undgå værditab i produktionen, som sker ved anvendelse af ferskvand til rensning, optøning og køling.
Fiskeindustriens forskellige landbaserede led anvender store mængder ferskvand til rensning, rengøring, optøning og køling. Ferskvand er en begrænset ressource, som både har økonomiske omkostninger for industrien og miljømæssige omkostninger. Anvendelse af havvand i de forskellige grene af fiskeforarbejdningsindustrien er ikke afprøvet, og det er til gengæld en ubegrænset ressource.
Kontakt med ferskvand belaster fiskens kvalitet, skindet affarves, der kan forekomme vægttab og tab af spisekvalitet og konsistens. Vi vil i dette projekt afprøve anvendelsen af saltvand, i form af havvand, i de forskellige led i fiskehåndtering og forarbejdning. Der vil blive gennemført sammenlignende forsøg for at dokumentere havvandets positive effekt på fiskens kvalitet. Desuden testes og dokumenteres metoder til opbevaring af krebsdyr i havvand.
På Hirtshals havn findes en unik mulighed for at fremføre rent havvand til forarbejdningsindustrierne, idet der allerede ligger rørledning til Nordsøen Oceanarium. Vandet hentes fra boring nedgravet i havbunden øst for havnen og er analyseret til at være af en mikrobiologisk og partikelfri kvalitet, der kan anvendes ved fødevareproduktion. Havvandet er allerede fremført til virksomhederne Vikingmar og Fiskernes Fiskesortering. Praktiske løsninger for videre distribution af vandet og problematikker omkring bortskaffelse af procesvandet skal desuden løses i dette projektforløb.
Projektet gennemføres i et samarbejde mellem Nordsøen Forskerpark, BinOcean, Fiskernes Fiskesortering, VikingMar og Qfish.
Projektet ”Havvand i fiskeindustrien” er igangsat af Food & Bio Cluster Denmark med støtte fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.