Bygmalt er en af de mest brugte ingredienser i fermenterede drikkevarer og bliver primært anvendt i øl og spiritus. Drikkevareindustrien er storforbruger af energi og andre ressourcer, og derfor er der stort behov og efterspørgsel efter innovation, der kan bidrage til den grønne omstilling og sikre bæredygtige drikkevarer og CO2-reduktioner i branchen.
Projektteamet vil udvikle en ny maltningsproces, der ikke kræver tørring og ristning af korn, men i stedet muliggør anvendelse af bygkorn direkte i bryggeprocessen. I projektet vil produktionsprocessen blive udviklet, og partnerne vil foretage testfermenteringer til prototyper på nye drikkevarer og i traditionel brygning. Denne “grønmalt” vil have et markant reduceret energiforbrug og CO2-aftryk, høj mikrobiel diversitet og enzymatisk kapacitet samt et interessant smagspotentiale.
Anvendelse af grønmalt fremfor traditionel bygmalt har potentiale til at skabe en grundlæggende ny måde at producere øl og spiritus på, som knytter producenter tættere med landmænd. Dette kan inspirere innovationer på tværs af Danmark og langt ud over landets grænser med stort potentiale for bidrag til den grønne omstilling.
Projektet gennemføres i et samarbejde mellem White Labs – Copenhagen, Empirical og Københavns Universitet.
Projektet ”FerMa – fermentering af grønmalt til ressourcebesparende drikkevareproduktion” er igangsat af Food & Bio Cluster Denmark med støtte fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.