Projektets overordnede formål er at sætte blus under de digitale muligheder, der er for at udnytte data om råvarer og processer i fødevareindustrien til at reducere produktionsspild. Den opnåede viden kan udbredes til hele fødevareindustrien og derved bidrage til en mere bæredygtig fødevareproduktion og øge danske virksomheders globale konkurrencedygtighed med en mere lønsom produktion.
Projektet vil fokusere på, hvordan reologi (viden om massers flydeegenskaber, når de påvirkes af en mekanisk kraft) kan bruges til effektivt at forebygge produktionsspild. Viden om testsystemernes reologiske egenskaber kobles sammen med mængden af produktionsspild, hvilket skaber en forståelse for årsagerne til spild. Hvis målingerne kommer uden for normalområdet, kan det bruges til at alarmere operatørerne, så de tidligt i processen kan foretage en korrigerende handling, før spildet opstår.
Projektet, der har et samlet budget på 600.000 kr., bygger videre på et større forskningsprojekt finansieret af Innovationsfonden, SMARTS, som blev afsluttet i 2020, Projektet her vil tage en af metoderne, der blev forsket i, og få den gjort anvendelig og tilgængelig i fødevareindustrien. Samtidig vil der være god synergi til et netop bevilget projekt fra GUDP, Repros, hvor der vil blive fokuseret på at udvikle matematiske modeller, som kan koble store mængder procesdata og produktionsspild sammen.
Teknologisk Institut er hovedansøger, og de deltagende fødevarevirksomheder er The Whole Company og Miss Bagel, der har forskellige produktioner. Det sikrer, at de løsninger, der udvikles i løbet af projektet, bliver generiske og nemmere at udbrede til resten af fødevareindustrien efter projektets udløb. Det er målet at opnå en gennemsnitlig reduktion af produktionsspild på 25% hos de deltagende virksomheder.
Projektet er igangsat af Food & Bio Cluster Denmark med støtte fra Uddannelses- og Forskningsministeriet.
Kontakt Anni Simonsen på asi@foodbiocluster.dk for mere info.