Projektet vil undersøge brændenælde som potentiel ny afgrøde i dansk landbrug.
Dyrkning af brændenælde, som er en velkendt ukrudtsplante, vil være et indspark med nytænkning i udviklingen af vores fødevareproduktion.
Planten er især interessant, fordi den er flerårig, hvilket adresserer flere miljø-og klimahensyn.
Brændenælde er endvidere kendt som en næringsrig helseplante og superfood, livskraftig og tilpasset de danske forhold.
Den har tidligere været dyrket, har et højt proteinindhold og stængler med meget fine, stærke og åndbare fibre til tekstiler og kompositter. Derudover er der en række andre anvendelsesmuligheder, herunder ekstraktion af farvestoffer og mulige biopesticider samt gødningsprodukter af restsidestrømme.
Det vurderes således, at der er et meget stort og bredt potentiale for anvendelse af brændenælde. Projektet samler virksomheder fra flere led i værdikæden til afprøvning af brændenældes dyrkbarhed og processering samt holdningsundersøgelse blandt landmænd, virksomheder og forbrugere.
Projektet gennemføres i samarbejde mellem Teknologisk Institut, Permakulturhaven Myrrhis, 4BetterLife ApS, Herrens Mark ApS og Vestjyllands Andel A.M.B.A..
Projektet ”Brændenælde -fra ukrudt til fødevare, fødevareingrediens og foder” er igangsat af Food & Bio Cluster Denmark med støtte fra Uddannelses- og Forskningsministeriet.
Kontakt Anni Simonsen for mere information om projektet.