Gennem forundersøgelser, kortlægninger og aktiviteter i Danmark og Sydafrika vil projektet øge danske virksomheders viden og adgang til det sydafrikanske marked samt styrke det sydafrikanske kendskab til danske løsninger - og herigennem forbedre mulighederne for fremtidig etablering af biogasanlæg i Sydafrika med dansk viden og teknologi.
Med afsæt i det eksisterende dansk-sydafrikanske myndighedssamarbejde, sigter projektet mod at fremme eksporten af danskbiogasteknologi, så flere affaldsprodukter fra husholdninger samt industri og landbrug udnyttes til energiformål i Sydafrika.
Sydafrika har en stærk, markedsorienteret og diversificeret landbrugsøkonomi, der omfatter produktion af mange typer landbrugsafgrøder samt en stor kødproducerende sektor. Husholdningsaffald indsamles relativt effektivt i Sydafrika, nogle steder kildesorteres affaldet eller eftersorteres af den uformelle sektor. Derefter gennemgår husholdningsaffaldet for det meste ingen yderligere behandling og ender for størstedelen på deponi.
Organisk affald er dermed en underudnyttet ressource og skaber i stigende grad miljøproblemer ved forurening af natur, landskab og grundvand.
Sydafrika står midt i en energikrise, da landet ikke kan producere nok strøm.
Mere end 80 procent af landets energimix kommer fra kul, og gør Sydafrika til det land i verden, der har den største CO2-udledning pr. enhed produceret elektricitet.
Landet har derfor et underskud i elproduktion, hvilket medfører jævnlige, kontrollerede strømafbrydelser.
Som reaktion på landets energikrise blev der i juli 2022, af landets præsident, fremlagt et emergency response for at få strøm nok i nettet.
Med dette ønsker regeringen at accelerere anskaffelsen af ny produktionskapacitet i elsektoren og forbedre transmissionsnetværket.
Ved etablering af biogasanlæg i Sydafrika vil større landbrug kunne selvforsyne sig med vedvarende energi og derved aflaste energinettet.
Der udøves p.t. ingen fast praksis for tilbageføring af overskydende el i elnettet, og ved at følge præsidenten udmelding op med regulering, vil der opnås sikre betingelser for tilbageføring i nettet. Dette kan gavne fx biogasproducenter med overskydende gas- eller energiproduktion.
Projektperiode: 1. januar 2023 til 30. juni 2024.