25. august 2021
I mange år er udviklingen i landbruget gået i retning af stadig større maskiner og stadig større marker, dyrket i monokultur. Men måske er der et skifte på vej, der vil vise sig som striber i landskabet.
Foto: Stine Kramer Jacobsen.
I et nyt samarbejdsprojekt, igangsat af Food & Bio Cluster, afprøves et dyrkningssystem, hvor marken opdeles i smalle striber med forskellige afgrøder, herunder både enårige og flerårige afgrøder.
Dette giver potentiale for øget biodiversitet på dyrkningsfladen og positive effekter i form af bedre bestøvning og effektiv biologisk bekæmpelse af skadedyr.
Med andre ord opnås der et mere robust dyrkningssystem, som kan levere stabile udbytter – selv når der er store udsving i nedbør og temperaturer og et måske større pres fra skadevoldere og plantesygdomme.
Stribedyrkning er ikke praktisk mulig med traditionelle landbrugsmaskiner. Udviklingen af intelligente markrobotter, som selv kan bevæge sig rundt med stor nøjagtighed, gør det imidlertid realistisk at opdyrke markerne i smalle striber.
Anvendelsen af smarte sensorer, effektiv dataopsamling og kunstig intelligens giver mulighed for løbende at blive klogere på dyrkningssystemets tilstand og for at dokumentere positive effekter.
Samtidig bidrager dataopsamlingen til en bedre sporbarhed i fødevareværdikæden.
Projektet er støttet af Uddannelses- og Forskningsstyrelsen og gennemføres i et samarbejde mellem AgroIntelli, FieldSense og Københavns Universitet.
Stribedyrkningssystemet er etableret på universitetets forsøgsgård i Taastrup og det er planen at invitere interesserede til en fremvisning af systemet med demonstration af markrobotten og dataopsamlingen senere i projektet.
Food & Bio Cluster Denmark har netop indkaldt ansøgninger fra partnere til samarbejdsprojekter, som skal gennemføres i regi af klyngebevillingen Innovationskraft i 2022.
Ansøgningsfristen er den 30. september 2021 kl. 12:00.
Læs mere og download yderligere information og ansøgningsmateriale fra hhv. Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse og Uddannelses- og Forskningsstyrelsen her.
Stribedyrkning af markafgrøder skal øge biodiversiteten og give mere stabile udbytter
/Default.aspx?ID=9307&newsid=2907&Action=1&M=NewsV2&PID=44109
https://foodbiocluster.dk/Files/Images/Nyheder/Foto-stripcropping2.jpg