4. maj 2022
Klimaændringer har en stadig større indvirkning på fødevareproduktionen. Oversvømmelser af landbrugsjord i nærheden af havet bliver hyppigere, og mange steder bliver grundvandet mere saltholdigt, hvilket påvirker jordbundskvaliteten.
Foto: Salt Farm Foundation
Selv om tilsaltning af jorden i dag ikke er et væsentligt problem i Danmark, vil det med de ændrede klimatiske forhold, som vi vil opleve i den umiddelbare fremtid, blive et problem i kystområder.
Læs også artiklen: Øget tilsaltning af landbrugsjord kan medføre et tab på 1.781 euro pr. hektar kartofler i Danmark
For at imødekomme den udfordring, der venter os, har SalFar-projektet samlet information og viden om salttolerante planter, bl.a. hvordan saltpåvirkede jorder kan bruges til bæredygtig fødevareproduktion, fødevareinnovation og udvikling af grønne forretningsmodeller.
"Krigen i Ukraine, og den effekt den har haft på de globale fødevareforsyningskæder, har virkelig åbnet vores øjne for at den globale fødevareproduktion er sårbar. Den er også ekstremt sårbar overfor klimaforandringer", siger Louise Krogh Johnson, Business Development Manager ved Food & Bio Cluster Denmark og fortsætter:
"Vi skal derfor sikre, at fødevareproduktionen så vidt muligt kan opretholdes i fremtiden, hvor vandstandene stiger og ferskvand bliver knappere, men hvor vi har endnu flere munde at mætte. Salttolerante planter er en af de ting, man kan kigge på – ikke mindst fordi de også har en række andre interessante kvaliteter, som gør dem superinteressante i forhold til fødevareinnovation".
I løbet af de 5 år, hvor projektet har kørt, har forskere og praktikere i tæt samarbejde opnået fantastiske resultater. På mere end 20 testmarker rundt omkring i Nordsøregionen er salttolerancen af forskellige planter, som for eksempel kartofler, gulerødder, løg og kål, blevet testet. Og resultaterne viser, at nogle eksisterende plantesorter klarer sig bedre end forventet i moderat saltholdige jorde.
Udover afgrødernes salttolerance, er smagen også blevet undersøgt. Gulerødder, tomater og andre afgrødesorter, der dyrkes på saltholdige jorde, kan have en anden smag, som ofte er lidt sødere. Dette er især interessant for kokke og andre fødevareproducenter, da en forbedret eller anderledes smag kan give dem og afgrøder, der dyrkes under saltholdige forhold, nogle markedsfordele.
På baggrund af dette har vi i Food & Bio Cluster Denmark udarbejdet et inspirationskatalog om salttolerante afgrøder. I kataloget dykker vi blandt andet ned i salttolerante planters potentiale i forskellige sammenhænge bl.a. i forhold til udvikling af nye fødevareprodukter og fødevaretrends. Markedspotentiale er et stort emne og kataloget beskæftiger sig også med at identificere denne type fødevareprodukters unique sellings points og giver input til succesfuld markedsføring og branding.
Et andet interessant aspekt ved salttolerante planter er, at der muligvis er potentielle sundhedsmæssige fordele i form af flere antioxidanter end i konventionelt dyrkede planter. Med udgangspunkt i 40 videnskabelige artikler, er der skrevet et kapitel om dette også.
Til dem der ønsker at vide mere om landbrug i saltholdig jord og salttolerante afgrøder er der blevet udarbejdet en inspirationsguide, som indeholder idéer, værktøjer og praktiske oplysninger til landmænd, fødevareproducenter og fødevareforarbejdningsvirksomheder. Guiden præsenterer den viden, som det tværfagligt team bag SalFar-projektet har opnået i løbet af de sidste fem år.
Den henvender sig især til dem, der ønsker at begynde at bruge salttolerante afgrøder, og til alle, der ønsker at vide mere om landbrug i saltholdig jord. Informationerne i guiden er fremkommet på forskellige måder: praktisk fra landmænd og andre producenter, der dyrker produkter under saltholdige forhold, fra videnskabsfolk og teknikere, der analyserer resultaterne af videnskabelige eksperimenter, og fra laboratorieforskning.
Derudover er potentialet i salttolerante produkter blevet udforsket af restauratører, kokke, kokke og madentusiaster, som har eksperimenteret - og brugt produkterne - ofte på nye og interessante måder.
Udforsk de muligheder, der ligger i landbrug i saltholdig jord of ideer til at udvikle nye markedsmuligheder - hent Inspirationsguiden ved at klikke på billedet
For yderligere information om projektet kontakt Louise Krogh Johnson, Business Development Manager ved Food & Bio Cluster Denmark, M 2154 5909, lkj@foodbiocluster.dk.
På www.northsearegion.eu/salfar kan du finde yderligere informationer om projektet.
Salttolerante planter: En klimatilpasningsløsning, der smager sødt
/Default.aspx?ID=9307&newsid=3003&Action=1¤tPage=9&M=NewsV2&PID=44109
https://foodbiocluster.dk/Files/Images/Projekter/Billeder/Salfar_coverbillede_940x520px.jpg