• Om os
    • Om os
    • Bestyrelse
    • Partnere bag
    • Job
    • Presserum
  • Kontakt
    • Dansk
    • English
Food Bio Cluster Denmark

Menu

  • Forside
  • Medlemmer
    • Bliv medlem
    • Medlemsfordele
  • Services
    • Digital Masterclasses
    • Members & Co
    • Inkubation
    • Adgang til finansiering
  • Events
  • Nyheder
    • Tilmeld nyhedsbrev
  • Netværk
  • Projekter
    • Bioressourcer
    • Fødevarer
    • Tværgående projekter
    • Arkiv
    • Samarbejdsprojekter
  • Viden
  • Om os
    • Om os
    • Bestyrelse
    • Partnere bag
    • Job
    • Presserum
  • Kontakt
    • Dansk
    • English
  • Medlemmer
    • Bliv medlem
    • Medlemsfordele
  • Services
    • Digital Masterclasses
    • Members & Co
    • Inkubation
    • Adgang til finansiering
  • Events
  • Nyheder
    • Tilmeld nyhedsbrev
  • Netværk
  • Projekter
    • Bioressourcer
    • Fødevarer
    • Tværgående projekter
    • Arkiv
    • Samarbejdsprojekter
  • Viden

Nyheder



  • Du er her:
  • Forside
  • / Nyheder
  • Du er her:
  • Nyheder

Salttolerante planter: En klimatilpasningsløsning, der smager sødt

4. maj 2022

Klimaændringer har en stadig større indvirkning på fødevareproduktionen. Oversvømmelser af landbrugsjord i nærheden af havet bliver hyppigere, og mange steder bliver grundvandet mere saltholdigt, hvilket påvirker jordbundskvaliteten.

Foto: Salt Farm Foundation Foto: Salt Farm Foundation

Selv om tilsaltning af jorden i dag ikke er et væsentligt problem i Danmark, vil det med de ændrede klimatiske forhold, som vi vil opleve i den umiddelbare fremtid, blive et problem i kystområder. 

Læs også artiklen: Øget tilsaltning af landbrugsjord kan medføre et tab på 1.781 euro pr. hektar kartofler i Danmark

For at imødekomme den udfordring, der venter os, har SalFar-projektet samlet information og viden om salttolerante planter, bl.a. hvordan saltpåvirkede jorder kan bruges til bæredygtig fødevareproduktion, fødevareinnovation og udvikling af grønne forretningsmodeller. 

"Krigen i Ukraine, og den effekt den har haft på de globale fødevareforsyningskæder, har virkelig åbnet vores øjne for at den globale fødevareproduktion er sårbar. Den er også ekstremt sårbar overfor klimaforandringer", siger Louise Krogh Johnson, Business Development Manager ved Food & Bio Cluster Denmark og fortsætter:

"Vi skal derfor sikre, at fødevareproduktionen så vidt muligt kan opretholdes i fremtiden, hvor vandstandene stiger og ferskvand bliver knappere, men hvor vi har endnu flere munde at mætte. Salttolerante planter er en af de ting, man kan kigge på – ikke mindst fordi de også har en række andre interessante kvaliteter, som gør dem superinteressante i forhold til fødevareinnovation".

Positive resultater 

I løbet af de 5 år, hvor projektet har kørt, har forskere og praktikere i tæt samarbejde opnået fantastiske resultater. På mere end 20 testmarker rundt omkring i Nordsøregionen er salttolerancen af forskellige planter, som for eksempel kartofler, gulerødder, løg og kål, blevet testet. Og resultaterne viser, at nogle eksisterende plantesorter klarer sig bedre end forventet i moderat saltholdige jorde.

En anderledes smag, der kan give markedsfordele

Udover afgrødernes salttolerance, er smagen også blevet undersøgt. Gulerødder, tomater og andre afgrødesorter, der dyrkes på saltholdige jorde, kan have en anden smag, som ofte er lidt sødere. Dette er især interessant for kokke og andre fødevareproducenter, da en forbedret eller anderledes smag kan give dem og afgrøder, der dyrkes under saltholdige forhold, nogle markedsfordele.

På baggrund af dette har vi i Food & Bio Cluster Denmark udarbejdet et inspirationskatalog om salttolerante afgrøder. I kataloget dykker vi blandt andet ned i salttolerante planters potentiale i forskellige sammenhænge bl.a. i forhold til udvikling af nye fødevareprodukter og fødevaretrends. Markedspotentiale er et stort emne og kataloget beskæftiger sig også med at identificere denne type fødevareprodukters unique sellings points og giver input til succesfuld markedsføring og branding.

Et andet interessant aspekt ved salttolerante planter er, at der muligvis er potentielle sundhedsmæssige fordele i form af flere antioxidanter end i konventionelt dyrkede planter. Med udgangspunkt i 40 videnskabelige artikler, er der skrevet et kapitel om dette også.

Hent kataloget her

Udforsk mulighederne der ligger i landbrug i saltholdig jord 

Til dem der ønsker at vide mere om landbrug i saltholdig jord og salttolerante afgrøder er der blevet udarbejdet en inspirationsguide, som indeholder idéer, værktøjer og praktiske oplysninger til landmænd, fødevareproducenter og fødevareforarbejdningsvirksomheder. Guiden præsenterer den viden, som det tværfagligt team bag SalFar-projektet har opnået i løbet af de sidste fem år.

Den henvender sig især til dem, der ønsker at begynde at bruge salttolerante afgrøder, og til alle, der ønsker at vide mere om landbrug i saltholdig jord. Informationerne i guiden er fremkommet på forskellige måder: praktisk fra landmænd og andre producenter, der dyrker produkter under saltholdige forhold, fra videnskabsfolk og teknikere, der analyserer resultaterne af videnskabelige eksperimenter, og fra laboratorieforskning. 

Derudover er potentialet i salttolerante produkter blevet udforsket af restauratører, kokke, kokke og madentusiaster, som har eksperimenteret - og brugt produkterne - ofte på nye og interessante måder. 

Udforsk de muligheder, der ligger i landbrug i saltholdig jord of ideer til at udvikle nye markedsmuligheder - hent Inspirationsguiden ved at klikke på billedet

 

Vil du vide mere?

For yderligere information om projektet kontakt Louise Krogh Johnson, Business Development Manager ved Food & Bio Cluster Denmark, M 2154 5909, lkj@foodbiocluster.dk.

På www.northsearegion.eu/salfar kan du finde yderligere informationer om projektet.

 

Tilbage

Salttolerante planter: En klimatilpasningsløsning, der smager sødt /Default.aspx?ID=9307&newsid=3003&Action=1&M=NewsV2&PID=44109 https://foodbiocluster.dk/Files/Images/Projekter/Billeder/Salfar_coverbillede_940x520px.jpg

Menu

  • Tilmeld nyhedsbrev

Food & Bio Cluster Denmark er den landsdækkende klyngeorganisation for fødevarer og bioressourcer i Danmark. Vi er den samlende platform for innovation og vækst i klyngen – for danske og internationale virksomheder og videninstitutioner

Food & Bio Cluster Denmark

c/o Agro Food Park
Agro Food Park 13
8200 Aarhus N
Tlf.:  8999 2500
info@foodbiocluster.dk

 

Adresser til øvrige hubs her

Cookieinformation
Persondatapolitik og oplysninger

 

 

Log ind

Log ind

Hjælp: Glemt adgangskode?