22. september 2021
I projektet Pro-Enrich har Food & Bio Cluster Denmark i mere end tre år samarbejdet med Teknologisk Institut og en række små og store virksomheder fra ind- og udland om at finde nye procesmetoder til at bioraffinere biomassesidestrømme fra fødevare- og biodieselproduktion, bl.a. af rapskage, appelsinskræller og tomatrester.
Raps dyrkes i store mængder i EU for sin olie, som oftest produceres ved at udsætte produktet for høje temperaturer og nogle gange også kemikalier i ekstraktionsprocessen, hvilket gør biproduktet ubrugeligt til fødevareproduktion.
Ved at bruge lavere temperaturer kan proteinerne udvindes mere nænsomt og bevare mere af deres oprindelige næringsstoffer og funktionalitet, hvilket gør dem mere anvendelige til brug i fødevarer og pet food.
I Pro-Enrich projektet har vi ekstraheret proteinkoncentrat med mere end 70% protein fra både varm – og koldpresset rapskage og isolat med en koncentration på over 90% protein. Vores resultater indikerer at kold-presset rapskage giver det bedste proteinudbytte.
I videoen her kan du se et eksempel på, hvad vi konkret har arbejdet med i Pro-Enrich projektet.
I forbindelse med projektets afslutning har vi arrangeret en konference den 14. oktober hos Teknologisk Institut i Tåstrup (kl. 09:30–15:30), hvor vi stiller skarpt på finansieringsmuligheder og teknologiske udfordringer med bl.a. Michael Nettersheim, managing partner i European Circular Bioeconomy Fund, Eric-Allan Rapp, investment partner i Vækstfonden, Mathias Greve Poulsen, kemiker og produktudvikler hos KMC, og mange flere.
Deltagelse er gratis og kan ske online, hvis man ikke har mulighed for at tage turen til København, men vi opfordrer til at møde op, hvis muligt for at få netværksfordelen med.
Opskalering af bioraffineringsløsninger
/Default.aspx?ID=9307&newsid=2913&Action=1¤tPage=12&M=NewsV2&PID=44109
https://foodbiocluster.dk/Files/Images/Pro-Enrich/Processing-of-rapeseed-meal-and-other-raw-materials-for-protein-extraction_940x520.jpg