2. juli 2021
Det er koldt. Det er klart. Det er 100.000 år gammelt. Og så er det noget af verdens absolut reneste drikkevand. Smeltet grønlandsk indlandsis ryger nu i det arsenal som Danmarks kokkelandshold har til rådighed, når der skal eksperimenteres, tænkes nyt og vindes endnu flere guldmedaljer med hjem. Der er VM i Luxembourg til næste år – og her kommer den iskolde artiske råvare på banen fra start.
Lad det være sagt med det samme: Det er som bekendt ikke fordi den nu smeltes og hældes på flaske, at Indlandsisen skrumper. Og så ikke mere om klimaforandringer i denne omgang.
Det er vores medlemsvirksomhed ByNordicNotes, der har indgået et samarbejde med de danske kokkelandshold og Dansk Gastronomisk Union om produktet Inland Ice – smeltet grønlandsk indlandsis, hvilket befinder sig i kategorien af verdens absolut reneste drikkevand.
Det er imidlertid ikke første gang, at den arktiske råvare har været med i kampen om medaljer. Det skete blandt andet, da den danske chocolatier Peter Svenningsen i 2019 gik hele vejen og vandt guld ved Internationale Chocolate Awards i Guatemala med sin “INLAND ICE Chocolate”.
Men nu er det altså de danske kokkelandshold, der med stortalenter og medaljeambitioner får lov at eksperimentere og tænke nyt med vand fra før mennesket satte sin første fod på Indlandsisen.
Grønlandsk tidskapsel
Til sammenligning med almindeligt dansk postevand, der typisk er mellem 5 og 50 år gammelt, har Inland Ice været indkapslet i Indlandsisen i cirka 100.000 år. Og dét er interessant for kokkelandsholdene.
Indkapslingen betyder nemlig, at vandet ikke alene har en fantastisk blødhed, men også en komposition, der er fuldstændig renset for både miljø- og menneskeskabt forurening.
At vand er en af naturens mest værdifulde råvarer er almindeligt kendt, men viden om vand er faktisk ikke så udbredt. For mange er vand blot vand, men gastronomiske fagfolk har indset, at det slet ikke er tilfældet.
Der er nemlig væsentlige variationer alt efter, hvor i verden vandet kommer fra og ikke mindst, hvordan det forarbejdes. Og disse variationer har vist sig at have afgørende betydning, når det gælder smage og teksturer.
Den særlige komposition i Inland Ice vandet har gastronomiske egenskaber ud over det sædvanlige. Vandet er derfor ikke kun at finde som akkompagnerende drikkevand hos eksempelvis restaurant AOC i København, der har to stjerner i Michelin-guiden. Nu tager også kokkelandsholdene indlandsis i brug i deres innovative kogekunst og kampen om den øverste plads på podiet.
Fem landshold kæmper for gastronomisk guld til Danmark
Med hovedsæde i Cookery i Odense udvikler Fonden Dansk Gastronomisk Union danske talenter inden for professionel gastronomi, og understøtter deres vej til deltagelse ved nationale og internationale mesterskaber.
I alt har Danmark fem gastronomiske landshold: Kokkelandsholdet, Juniorkokkelandsholdet, Cateringlandsholdet, Konditorlandsholdet og Tjenerlandsholdet.
På billedet er det Danmarks Catering-landshold, der jubler igennem i Stuttgart, da OL-guldet var i hus sidste år. Til november næste år er der VM i Luxembourg.
Høster is når Indlandsisen kælver
INLAND ICE har i samarbejde med Det Grønlandske Selvstyre og GEUS, De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland, fundet det bedste område at høste is i.
Isen høstes, så at sige, fra de store stykker, der som led i en naturlig proces knækker af Indlandsisen – isen “kælver”, hvis det skal være helt korrekt – og flyder ud på det åbne hav.
For hver liter vand betaler INLAND ICE en afgift til Det Grønlandske Selvstyre, der netop satser på is og vand som en ny eksportindustri. Målet er derigennem at hæve velfærden for den grønlandske befolkning.
Nu får Danmarks kokkelandshold ældgammel indlandsis på menuen
/Default.aspx?ID=9307&newsid=2881&Action=1¤tPage=15&M=NewsV2&PID=44109
https://foodbiocluster.dk/Files/Images/Medlemshistorier/rettet_Udsnit_DGU_Olympic_RAISFOTO_mg_6750_2.jpg