22. marts 2021
I et tidligere autoværksted i det københavnske Nordvestkvarter ligger en bondegård som ikke mange andre. I etager dyrker Nabo Farm ærteskud, koriander og spiselige blomster til nogle af Danmarks fremmeste restauranter.
Jens Juul Krogshede er den ene af to co-founders af Nabo Farm i det københavnske Nordvestkvarter. Sammen med Sebastian Dragelykke dyrker han micro greens i Vertical Farming. Foto: Nabo Farm
Der er ingen jord på Nabo Farm. Og solen skinner aldrig på afgrøderne. Lag på lag står skud af rød sennep, koriander, tallerkensmækkere, solsikker og ærter. Indendørs i et nedlagt autoværksted i København Nordvest.
Nabo Farm har i små tre år været en såkaldt vertical farm. Her er teknologi i højsædet. LED-lamper sørger for, at planterne får det lys, de har brug for. Et hydroponisk vandingssystem overflødiggør jord og sparer samtidig 90 procent på vandforbruget. Teknologien gør det muligt at dyrke lag på lag af afgrøder og derved spare dyrebare kvadratmeter.
På relativt kort tid har Nabo Farm fået kunder som Aamanns og Danmarks p.t. eneste to-stjernede Michelin-restaurant Alchemist. Som de i øvrigt leverer de friskhøstede afgrøder til per cykelbud.
Det hele startede med et hjemmebygget altankassevandingssystem, fordi Jens Juul Krogshede skulle på sommerferie og ikke ville lade sine agurker på 4. sal gå ud, mens han var væk.
”Jeg har arbejdet i tech-branchen i mange år og var brændt lidt ud. Derfor begyndte jeg at dyrke tomater og agurker på altanen på fjerde sal. Da vi så skulle på ferie på et tidspunkt, gav jeg mig til at udvikle et automatisk vandingssystem i stuen,” fortæller Jens Juul Krogshede og fortsætter:
”Det udviklede sig, og jeg lærte om hydroponikken, der handler om at dyrke uden jord. Et grundelement i vertical farming. Og det var jo smart at slippe for at slæbe jord op på fjerde.”
En teknik, der angiveligt stammer helt tilbage fra De Hængende Haver i Babylon.
Nogenlunde på det her tidspunkt møder Jens Juul Krogshede så sin kommende co-founder i Nabo Farm, Sebastian Dragelykke, der allerede arbejdede med udvikling af fremtidens fødevareproduktion i en tænketank i Kødbyen.
”Vi så teknologien og greb den,” siger Nabo Farms co-founder.
De to gik hurtigt i gang med at udvikle en idé, der i løbet af ganske få måneder blev til Nabo Farm. De to rykkede ind i et gammelt autoværksted i det københavnske Nordvestkvarter i 2018.
Fra start har bæredygtighed været en del af fundamentet for Nabo Farm. På flere plan. De to herrer bag vil gerne være en del af løsningen, når det kommer til at mætte den voksende verdensbefolkning. Og de vil gerne være en del af løsningen på klimaudfordringen.
”Der bliver flere og flere mennesker på jorden, som spiser mere og mere mad. Her kan vertical farming være en fundemental ændring og tilføjelse til fødevareproduktionen. Det er noget, vi er nødt til at gøre. Og vi kan tage gamle kældre, parkeringshuse, tage og meget mere i brug uden at belaste klimaet yderligere. Så kan vi på sigt også frigøre landbrugsjord til biodiversitet,” fortæller Jens Juul Krogshede.
”Nabo Farm er også med til at løse en anden udfordring – i food supply chain’en. Vi fandt i vores første år ud af, at mange restauranter i København efterspørger eksempelvis koriander om vinteren. Det er meget svært at få fat i i Denmark, og det bliver derfor leveret fra Holland og Spanien med store lastbiler. Vi kan levere på cykel fra Nordvest,” tilføjer han.
Hver dag er en perfekt sommerdag, når man dyrker ærteskud og tallerkensmækkere under LED-lamperne i autoværkstedet.
Det kan lade sig gøre, fordi LED-teknologien har været igennem en rivende udvikling de seneste år. Tidligere har det nemlig været ekstremt dyrt at producere kunstigt sollys, og det har kun været mere lyssky forretninger, der har kunnet betale sig tidligere. Men nu er priserne på det helt essentielle lys lagt sig i et leje, hvor man kan være med – også hvis man producerer ærteskud og tallerkensmækkere.
”Det er dog stadig økonomien i Vertical Farming, der er den største udfordring. Mange vertikale farme har stadig svært ved at producere et overskud. Der er stadig mange ubekendte og teknologien er ny. Der er mange udgifter og vildt meget innovation. Vi tror selvfølgelig på, at vertical farming er en del af løsningen for fremtidens fødevareproduktion, så vi har stort fokus på, at det også skal være en god forretning,” siger Jens Juul Krogshede.
Der er både store udfordringer og ditto muligheder forude for vertical farming i Danmark og for Nabo Farm. Derfor vil virksomheden også være at finde i Food & Bio Cluster Denmarks kommende netværk for netop vertical farming.
”Danmark har en lang og stolt tradition som landbrugsland. Vi er kendt som dygtige landmænd. Samtidig har vi mange dygtige forskere og stærke vidensinstitutioner. Jeg håber, at industrien vil se os og vertical farming som en del af løsningen og ikke som en konkurrent. Vi er en del af – en tilføjelse til – et komplekst fødevaresystem,” siger Jens Juul Krogshede.
”Det her netværk skal netop sætte alle spillerne sammen, og hvis vi kan lykkes med at arbejde sammen om Vertical Farming, så tror jeg, Danmark kan komme helt i front. Samarbejde og sparring er helt sikkert vejen frem,” siger co-founderen, der for længst har meldt sig til første møde i Food & Bio Cluster Denmarks kommende Vertical Farming-netværk.
Det første møde finder sted den 25. marts - og tilmeldingsfristen er nu overskredet. Information om det andet opstarts Round Table kommer snarest muligt. Læs mere om netværket og første Round Table-møde her.
Deltagelsen i netværket er ikke det eneste nye tiltag, der er på vej i Nabo Farm. De to grundlæggere har nemlig netop fået en ny investering, som skal bruges til at bevise, at deres gode idé også kan blive en skalérbar forretning.
”Vi vil partnere op med lokale urbane farmere i en form for franchise-model, hvor vi deler vores teknologi og know-how. Ikke to Nabo Farme vil blive ens, for vi skal producere ud fra den reelle efterspørgsel i hver enkelt by. Det er vores idé at starte med Danmark, men vi vil gerne se Nabo Farm i en lang række af de ”kolde” lande,” slutter Jens Juul Krogshede.
Food & Bio Cluster Denmarks nye Vertical Farming-netværk er en del af Projekt Innovationskraft, som er finansieret af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse og Uddannelses- og Forskningsstyrelsen til standardsats. Læs mere om Innovationskraft
Nabo Farms lodrette landbrug blander den nyeste high tech med viden fra oldtiden
/Default.aspx?ID=9307&newsid=2809&Action=1¤tPage=19&M=NewsV2&PID=44109
https://foodbiocluster.dk/Files/Images/Medlemshistorier/Nabo-Farm-7.png