Mod 70PJ hollandsk grøn gas i 2030: Dansk - Hollandsk videndeling om biometanproduktion
10. april 2022
Mens priserne på naturgas og kunstgødning når nye højder, står landbruget og resten af samfundet overfor at skulle accelerere den grønne og cirkulære omstilling. Dette gælder selvfølgelig også i Holland og Danmark - to af de mest avancerede og konkurrencedygtige fødevarenationer i verden.
Den danske ambassadørbolig i Haag dannede den 5. april rammerne for en tre timers workshop med det formål at videndele mellem danske og hollandske interessenter indenfor grøn gas. Blandt de 25 deltagere var der repræsentanter fra relevante myndigheder, fødevarevirksomhederne Friesland Campina og Arla samt virksomheder med løsninger indenfor biometanproduktion og forgasning.
Workshoppen tog udgangspunkt i en helt ny rapport udarbejdet af det hollandske konsulenthus CE Delft i samarbejde med Groen Gas Netherlands, Food & Bio Cluster Denmark – Biogas Go Global og Danmarks Udenrigsministerie i Holland. Rapporten sammenligner udviklingen af grøn gasproduktion i de to lande, og giver en række anbefaleringer til øget samarbejde mellem de to lande.
Store forskelle, enkelte ligheder – flere samarbejdsmuligheder
Produktionen af biometan fra organiske affaldsstrømme er vækstet kraftigt det sidste årti, og den danske sektor er helt fremme internationalt, når det gælder omstilling af gasnettet fra sort til grøn gas.
Den danske biogassektor har derved vist, at biometanproduktion kan spille en rolle som et columbusæg, der bidrager til at reducere klimaaftrykket fra fødevareproduktion, recirkulere næringsstoffer, understøtte power-to-gas samt levere grøn gas til de sektorer, som er vanskelige at elektrificere.
Danmark og Holland har begge haft en stor produktion af naturgas, men den midlertidige renovering af Tyrafeltet og lukningen af Europas største naturgasfelt ved Groningen har gjort begge lande er afhængig af import af gas.
Tal fra rapporten “Biomethane: bridging for cooperation - Between Denmark and the Netherlands” viser, at Hollands naturgasforbrug er på hele 726PJ – eller 12 gange højere end det danske. Dette skyldes blandt andet, at hele 91% af hollandske husholdninger bruger gas til opvarmning, ligesom gartnerier og gødningsindustrien længe har lukreret på adgang til billig gas. Der er derfor en stor forskel på udfordringen, som de to lande står overfor.
Både Holland og Danmark har en stor husdyrproduktionssektor, der producerer biomassestrømme, som skal håndteres. Hvor Danmark har set muligheder i at afgasse husdyrgødning med organiske affaldsfraktioner fra industri og husholdninger, har den hollandske biogasbranche ikke vækstet nævneværdigt de senere år. Dette skyldes blandt andet en politisk og en lokal modstand mod biogasanlæg, der anses at være støtte til landmænd og derved en del af miljøudfordringen. Man har fra hollandsk side ikke været gode nok til at synliggøre de samfundsmæssige udfordringer, som biometanproduktion kan bidrage med at løse ift. miljø og energi.
Udover biometanproduktion anses brint fra vindmøllestrøm og forgasning af affaldstræ også som nøgleteknologier for, at den hollandske energisektor kan opnå 70PJ grøn gas i 2030. Det svarer til en tidobling af den nuværende produktion på bare 8 år.
Rapporten præsenterer en række samarbejdsmuligheder, hvor primært to fremhæves som temaer, hvor de to lande kan drage nytte af hinandens erfaringer:
- Holland kan med fordel kigge mod Danmark for at synliggørelse af agro-miljømæssige samfundsfordele og muligheder ved storskala biogasproduktion samt udvikling af løsninger til separation af afgasset biomasse.
- For Danmark er det relevant at undersøge synergipotentialet og mulighederne ved at kombinere forgasningsteknologier fra Holland og storskala-biogasproduktion.
Rapporten og seminaret er blevet til i et samarbejde mellem biogasbrancheforeningen
Platform Groen Gas (tidl. Groen Gas Netherlands),
Udenrigsministeriet i Holland og
Biogas Go Global partnerskabet. Dialogen er nu startet og vil fortsætte bilateralt over de kommende måneder og følges op med et besøg til Danmark i august eller september.
For mere information om arbejdet, og hvordan du kan blive involveret, kontakt Claus Mortensen:
cm@foodbiocluster.dk / +45 4030 4820.
Hent rapporten

Hent rapporten
Se billeder fra workshoppen









Tilbage
Mod 70PJ hollandsk grøn gas i 2030: Dansk - Hollandsk videndeling om biometanproduktion
/Default.aspx?ID=9307&newsid=2998&Action=1¤tPage=9&M=NewsV2&PID=44109
https://foodbiocluster.dk/Files/Images/Arrangementer/Workshop-i-Holland-050422/image3.jpeg