• Om os
    • Om os
    • Bestyrelse
    • Vision og mission
    • Partnere bag
    • Job
    • Presserum
  • Kontakt
    • Dansk
    • English
Food Bio Cluster Denmark

Menu

  • Forside
  • Medlemmer
    • Bliv medlem
    • Medlemsfordele
  • Services
    • Digital Masterclasses
    • Members & Co
    • Idekonkurrence 2023
    • Inkubation
    • Adgang til finansiering
    • Vil du hjælpe virksomheder på vej
  • Events
  • Nyheder
    • Tilmeld nyhedsbrev
  • Netværk
  • Projekter
    • Bioressourcer
    • Fødevarer
    • Open Calls
    • Tværgående projekter
    • Samarbejdsprojekter
    • Arkiv
  • Viden
  • Om os
    • Om os
    • Bestyrelse
    • Vision og mission
    • Partnere bag
    • Job
    • Presserum
  • Kontakt
    • Dansk
    • English
  • Medlemmer
    • Bliv medlem
    • Medlemsfordele
  • Services
    • Digital Masterclasses
    • Members & Co
    • Idekonkurrence 2023
    • Inkubation
    • Adgang til finansiering
    • Vil du hjælpe virksomheder på vej
  • Events
  • Nyheder
    • Tilmeld nyhedsbrev
  • Netværk
  • Projekter
    • Bioressourcer
    • Fødevarer
    • Open Calls
    • Tværgående projekter
    • Samarbejdsprojekter
    • Arkiv
  • Viden

Nyheder



  • Du er her:
  • Forside
  • / Nyheder
  • Du er her:
  • Nyheder

Klimaberegning eller LCA – hvordan kommer jeg i gang?

24. marts 2022

Politiske Klimaudspil, LCA-kurser, klimaregnskab, debatindlæg, rapporter, klimadatabaser, beregningsmetoder… Trods de seneste års kriser høres og læses der fortsat om, at vi skal forholde os til klimadagsorden. Særligt fødevarebranchen og primærproduktionen skal levere en heftig reduktion, og nu er den dagsorden yderligere presset af energiprisernes himmelflugt.

 

Men hvad skal bruges til hvad, og hvornår skal man sætte ind? I Food & Bio Cluster Denmark taler vi ofte med virksomheder, der gerne vil bakke op om dagsordenen om reduktion af deres klimaaftryk. De forsøger at holde sig orienterede for at kunne igangsætte relevante aktiviteter, men det kan være en frustration ikke at kunne orientere sig i de mange tilbud til virksomheder, der findes. Det kan være svært at overskue, hvor man skal starte, især når ens strategi på området endnu ikke er klart defineret. Men der findes hjælp at hente til at få overblik og masser af puljer at søge til at igangsætte de relevante indsatser.  

I denne artikel har vi interviewet vores kollega Conny Hanghøj, der har været på kursus i gennemførelse af livscyklusanalyser (LCA) og har taget et par pointer med sig fra sit kursus. Desuden giver vi et overblik over igangværende aktiviteter og tilbud om udvikling og støtte hvad angår klimaberegning og LCA-analyser - både hos os og samarbejdspartnere (listen er dog ikke udtømmende). 

 

Forbrugernes kørsel til supermarkedet overraskede

 

 

Allerførst, hvad er en LCA til forskel for beregning af klimaaftryk? 

 

”Overordnet er en LCA meget mere omfattende end beregning af aftryk på klimaet. Man medtager aftryk fra forskellige parametre og opsamler så tallene i forskellige kategorier, fx fresh water ecotoxicity, global warming, human toxicity, fossil ressource scarcity og land use,” forklarer Conny Hanghøj. 

”Som en del af LCA-kurset hos Danmarks Tekniske Universitet gennemførte vi en LCA for en fødevareproducerende virksomhed” fortsætter hun, ”i min studiegruppe fik vi tildelt opstartsvirksomheden Tempty Foods, vi skulle fokusere på livscyklusanalysen af deres produkt tempty.”

 

Var der noget, der kom bag på jer? 

 

Det kom ikke bag på studiegruppen, at ca. 50% af aftrykket på fossil ressource scarcity fra produktionen af produktet kom fra energi, da produktion af produktet bl.a. involverede processering, opvarmning og nedkøling. ”Men i klare tal var det mest overraskende, når man foretager et produkts fulde rejse, så vægter forbrugerens tur til supermarkedet – det såkaldte ”transport passenger car” – meget i regnskabet. 48 % af produktets belastning på global warming. Og det selvom vi estimerede, at forbrugernes kørselsaftryk også skulle fordeles på andre varer, der blev købt på samme tid som vores.” 

 

Hvor er dilemmaerne, når man som fødevareproducent skal lave sin klimaberegning? 

 

”Der er mange. Men et helt konkret er, hvis man benytter ingredienser, der ikke allerede er lavet beregninger af, må man enten få foretaget en fuld beregning eller finde et alternativ, som man så foretager beregningerne på – at bruge et estimat baseret på en alternativ råvare giver en del usikkerhed i beregningerne, som man så må forholde sig til.” Slutter Conny Hanghøj.  

 

Det kan du gøre

Hos Food & Bio Cluster Denmark anbefaler vi, at man som virksomhed går tilbage til sin overordnede virksomhedsstrategi og overvejer, hvad driverne bag ens klima eller LCA-indsats er. Det kan man hente inspiration til via deltagelse i events eller kurser, før man igangsætter den store indsats i sin virksomhed.

Vi hjælper gerne med en indledende snak til behovsafklaring og til at guide til hvilket tilbud, der bedst passer til netop din virksomhed, herunder de mange fine tilbud, der findes med støtte fra danske og internationale puljer, fx Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse og EU’s udviklingsmidler.

Vi opfordrer også til at drøfte sine aktiviteter med andre virksomheder, hvad fx vores Round Tables med fokus på klimaberegning i fødevarebranchen vil give god mulighed for (se nedenfor). 

 

Det tilbyder vi og andre

Events

  • Round Tables 31. marts (Aarhus) og 11. Maj (Lyngby)
  • Webinar, 7. april: Kvikguide om Miljømarkedsføring

 

Støtte til omstilling

Pulje m/link til hjemmeside

Beløb

Krav

Grøn Cirkulær Omstilling

voucher på 90.000 kr. til indkøb af rådgivning

Timeregistrering

SMV:Grøn

voucher på 50.000 kr. eller 150.000 kr. til indkøb af rådgivning

Timeregistrering

SMV:Digital

Voucher på 50.000 kr. til indkøb af privat rådgivning

Timeregistrering

Fødevarebranchens Kompetenceløft

15.000 kr. i tilskud til uddannelse af medarbejdere eller tilskud til ansættelse af nyuddannet

 

Investeringsstøtte

Tilskud på indkøb af udstyr. 30% af op til 4 mio. kr.

Skal have gennemført GCO eller tilsvarende Regionalfondsprojekt under akse 3

Digitale Veje til Vækst

Efteruddannelse for at styrke medarbejdernes digitale komeptencer

Minimum 4 medarbejdere + timeregistrering

 

 


Open source-værktøjer

  • Erhvervsstyrelsens CO2-beregner, udviklet først af DTU og Niras
  • ”Den store klimadatabase” udviklet af 2.0_LCA og Concito

 

Kurser

  • Dansk Industri afholder jævnligt kurser (kun for/med rabat til medlemmer)
  • Flere universiteter og private rådgivere tilbyder desuden kurser om at komme i gang med sit klimaregnskab

 

 

Kontaktpersoner

Conny Hanghøj – cha@foodbiocluster.dk

Heidi Høy Dyrholm – hhd@foodbiocluster.dk

 

Flere af de nævnte events og programmer er blevet til med støtte fra Erhvervsfremmebestyrelsen, Uddannelses- og Forskningsministeriet og EU's fonde.

 

 

 

Tilbage

Klimaberegning eller LCA – hvordan kommer jeg i gang? /Default.aspx?ID=9307&newsid=2992&Action=1&M=NewsV2&PID=44109 https://foodbiocluster.dk/Files/Images/Nyheder/Billede_artikel-3.jpg

 

 

Hent pressemeddelelser i vores Newsroom >

Menu

  • Tilmeld nyhedsbrev

Food & Bio Cluster Denmark er den landsdækkende klyngeorganisation for fødevarer og bioressourcer i Danmark. Vi er den samlende platform for innovation og vækst i klyngen – for danske og internationale virksomheder og videninstitutioner.

Food & Bio Cluster Denmark

c/o Agro Food Park
Agro Food Park 13
8200 Aarhus N
Tlf.:  8999 2500
CVR 25666070
info@foodbiocluster.dk

 

Adresser til øvrige hubs her

Cookieinformation
Persondatapolitik og oplysninger

 

 

Log ind

Log ind

Hjælp: Glemt adgangskode?