30. november 2020
Food & Bio Cluster Denmark har i samarbejde med Teknologisk Institut og Centre for Research and Technology Hellas netop udgivet publikationen “Straw to Energy – Technologies, policy and innovation in Denmark” – en publikation om Danmarks kompetencer inden for anvendelse af halm til energiformål.
Foto: Torben Skøtt, Biopress
PRESSEMEDDELELSE
30. november 2020
“Straw to Energy – Technologies, policy and innovation in Denmark” er lavet i regi af EU-projektet AgroBioHeat, der arbejder for øget anvendelse af restprodukter fra landbrug til lokal energiproduktion som en del af omstillingen væk fra fossile brændsler.
Halm er et CO2-neutralt brændsel forstået på den måde, at afbrænding ikke udleder mere CO2 til atmosfæren, end planten har absorberet under sin vækst. Dette gør halm til et mere klimavenligt alternativ end olie, naturgas eller kul, som stadig anvendes mange steder til opvarmning af bygninger, stalde, drivhuse eller til fjernvarme eller elektricitetsproduktion, hvis det bruges lokalt.
Danmark har anvendt halm til energiproduktion i mere end 40 år, og vores teknologi og know-how er den bedste i verden på området. Mange andre europæiske lande har kornproduktion og dermed potentiale for at udnytte halmen, men halm er et vanskeligt brændsel, og folk mangler i mange tilfælde viden om teknologier, logistik, opbevaring, etc. Idéen bag publikationen er derfor at give forståelse af, hvordan vi gør i Danmark, så man kan replicere det selv andre steder.
Ud over beskrivelserne af forskellige teknologier er der også fokus på de politisk bestemte rammebetingelser i Danmark, der over tid har været afgørende for, at halm, ca. 40 år efter man startede, stod for 21 PJ energi eller ca. 12 procent af energiproduktionen fra biomasse i 2018 (kilde: Danmarks Statistik). Derudover er der inkluderet beskrivelser af en række andre teknologier til anvendelse af halm end afbrænding – bl.a. i biogasanlæg – samt et kapitel om kulstofindholdet i jorden, når halmen fjernes.
Endelig indeholder publikationen en lang liste over virksomheder, der arbejder med halm på forskellige måder og kan være leverandører til nye halmværdikæder i udlandet. Langt størstedelen af virksomhederne, der fremgår i publikationen, er danske, og den kan således anvendes i eksportøjemed af danske organisationer og virksomheder kvit og frit.
Publikationen er i øjeblikket tilgængelig på engelsk og rumænsk:
I begyndelsen af det nye år vil publikationen ligeledes blive tilgængelig på fransk, spansk, ukrainsk, græsk og kroatisk. Hold øje med projektets sociale medier Facebook, Twitter eller LinkedIn eller besøg www.agrobioheat.eu
Der er tre fagpublikationer mere på vej om agro-industrielle restprodukter (olivensten, solsikkeskaller, m.m.), restprodukter fra majs og afklip fra frugt – og vinplantager. Sælger du udstyr, der passer til en/flere af disse biomasser, så kontakt Louise Krogh Johnson omkring at blive listet i publikationerne.
Publikationen er en opdateret version af en tidligere publikation fra Innovationsnetværket for Biomasse (2011), og formålet med den nye publikation er at promovere dansk halmteknologi og viden ude i verden.
Louise Krogh Johnson, Business Development Manager, Food & Bio Cluster Denmark, M: +45 2154 5909, lkj@foodbiocluster.dk
International synliggørelse af danske kompetencer inden for anvendelse af halm til energi
/Default.aspx?ID=9307&newsid=2740&Action=1&M=NewsV2&PID=44109
https://foodbiocluster.dk/Files/Images/FFI-nyheder-billeder/PM_AgroBioHeat_nov2020_940x520px.png