6. april 2022
Københavns Universitet, Food & BioCluster Denmark og Dansk Gartneri bød den 11. marts velkommen til en dag med fokus på den grønne omstilling i gartnerier og vertikale landbrug. Med over 125 deltagere blev der fyldt godt op i den smukke forhal i Copenhagen Plant Science Center på Frederiksberg, der dannede ramme om dagen. Det var tydeligt, at folk satte pris på muligheden for at mødes fysisk igen, og erhvervet var bredt repræsenteret med både gartnere, vertikale producenter, teknologileverandører, konsulenter, investorer, studerende og forskere, der var mødt op for at høre nyeste viden og for at styrke deres netværk.
Dagens første indlæg kom fra Henry Gordon-Smith fra det internationale konsulenthus Agritecture, der har mange års erfaring i at vurdere rentabiliteten af vertikale landbrug. Selvom Henry som udgangspunkt er positivt indstillet overfor vertikalt landbrug, som en del af fremtidens fødevareforsyning, så understregede han også, at der ikke findes en optimal model, der passer til alle steder, og at de fleste af de store internationale vertikale landbrug stadig har til gode at bevise, at de kan tjene penge. Luuk Gramaans fra Wageningen Universitet havde fokus på de overvejelser, man skal gøre sig, før man beslutter sig for et system. Hvis vand og plads er de begrænsende faktorer, men energi ikke er, så giver det for eksempel mening at overveje et vertikalt hydroponisk dyrkningssystem. Hvis man på den anden side ligger i en tempereret klimazone og har god adgang til plads, og man kan indsamle regnvand, så er et traditionelt drivhus formentlig en bedre løsning.
Katrine Heinsvig Kjær fra Hortiadvice gjorde os klogere på status i de danske gartnerier. Investeringer i nye drivhuse, isolering og en generel grøn omstilling af el- og fjernvarmeproduktion i Danmark har allerede medført at CO2 udledningen i den danske gartnerisektor er halveret siden 1990. Samtidig er der fokus på at reducere brugen af pesticider, udvikle nye vækstsubstrater og genbruge eller genavende plastik.
Efter en kort pause var det tid til at dele sig i tre forskellige spor; Energioptimering, Miljø og produktivitet og Den grønne forbruger. Det var tydeligt, at specielt udviklingen i energipriserne, som Kristian Rune Poulsen fra Dansk Energi fortalte om i sporet om energioptimering var noget, der interesserede mange. Men også de andre spor tiltrak sig en pæn mængde opmærksomhed. I løbet af dagen blev det tydeligt, at gartnerier og vertikale landbrug står overfor mange af de samme udfordringer, og selvom løsningerne skal tilpasses til den enkelte produktionsform, så er der meget viden, der kan komme begge produktionsformer til gode.
I frokostpausen var der mulighed for at tale med forskellige udstillende virksomheder. Den karakteristiske lilla LED belysning afslørede hurtigt at flere lysproducenter var mødt op. Der var også flere producenter af systemer til vertikalt landbrug, ligesom der var leverandører af CO2 og producenter af mikrober til at fremme plantevækst. Derudover var der udstyr til at monitorere fugt, CO2 og næringsstoffer i produktionen.
Efter frokost var det tid til få genopfrisket reglerne for grøn markedsføring. Lars Karnøe fra Potter Clarkson gav en introduktion til de mange faldgruber, man skal undgå, hvis man gerne vil markedsføre sig på bæredygtige tiltag. Sat på spidsen så var dagens budskab, at man aldrig skal sige, at noget er bæredygtigt. Det var et indlæg, der tydeligvis gav stof til eftertanke, og der blev spidset ører blandt de fremmødte producenter.
Dagen blev afsluttet med en paneldebat, hvor Anders Riemann fra Nordic Harvest, Mads Ulrik Pedersen fra Nordic Greens, Torben Lippert fra Dansk Gartneri og Rasmus Thomsen fra Vækstfonden debatterede, hvad gartnerier og vertikale landbrug kan lære af hinanden med fokus på den grønne omstilling.
Alt i alt var det en rigtig god dag og flere af de fremmødte gav udtryk for at have skabt nye relationer og muligheder for fremtidigt samarbejde i løbet af dagen. Hos Food and Biocluster Denmark håber vi på, at konferencen kan være startskuddet til et øget samarbejde mellem traditionelle gartnerier og vertikale landbrug i Danmark.
For mere information om Food & Bio Cluster Denmark’s indsats indenfor vertikal farming, kontakt Claus Mortensen cm@foodbiocluster.dk
Vil du høre mere om København Universitets forskning inden for dette område, så kontakt Kristian Holst Laursen holst@plen.ku.dk
Indtryk fra konferencen om grøn omstilling i gartnerier og vertikale landbrug
/Default.aspx?ID=9307&newsid=2996&Action=1&M=NewsV2&PID=44109
https://foodbiocluster.dk/Files/Images/Nyheder/Konference-om-Groen-omstilling.jpg