2. februar 2023
Food Day 2023 bliver dagen, hvor vi hylder videnskaben omkring fødevarer i form af en heldagskonference med spændende forskningsindlæg og debatter om, hvordan vi indfrier de plantebaserede fødevarers store potentiale. Sammen med producenter, virksomheder, organisationer, myndigheder, beslutningstagere, forskere og studerende zoomer vi ind på de afgørende dilemmaer, brændende platforme og problemstillinger, som vi skal løse i fællesskab.
Vi ved alle sammen godt, at de plantebaserede fødevarer har et reelt potentiale for at blive en gamechanger for vores klima, miljø og sundhed. En gamechanger, som vi i den grad har brug for i kampen for at følge med i ressourcebehovet indenfor fødevarer, der står til at blive fordoblet frem mod 2050. Men realiteten er, at ingen enkeltaktør kan stå alene om at omstille, for hele værdikæden hænger sammen.
Derfor sætter Food & Bio Cluster Denmark sammen med KU Science fokus på netop de plantebaserede fødevarer og deres værdikæder den 9. marts. For hvis der skal rykkes, skal der rykkes tidligere og med endnu mere styrke end hidtil set. Og lige netop her, spiller de danske universiteters efterhånden brede vifte af uddannelser inden for fødevarevidenskab en stor rolle. Blandet andet ved at prioritere forskning inden for nye de fødevarer, som vi så akut har behov for.
”Vores rolle på Institut for Fødevarevidenskab er virkelig vigtig, når det kommer til udviklingen af de næste innovative fødevarer. Vi har et tæt samarbejde med startups og små virksomheder, men også med store virksomheder, og det er her vi faktisk får ideerne til både undervisningen, og til studenter- og forskningsprojekter.” Fortæller Anna Haldrup, der er institutleder ved Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet om det tætte samarbejde mellem universitetet og virksomhederne og vigtigheden i samarbejdet for at skabe resultater, når det kommer til udviklingen af nye fødevarer. Et samarbejde, der ifølge Anna Haldrup er gensidigt, da universitetet i høj grad hjælper virksomhederne med deres udfordringer i form af studentercases og forskeres hjælp til produktudvikling.
”Food & Bio Cluster Denmarks rolle i arrangementet – og i al almindelighed – er at styrke innovationskraften i fødevare- og bioressourcebranchen ved at koble nyeste forskningsbaseret viden til innovative virksomheder og iværksættere. Herved omsættes nyeste viden til nye innovative kommercielle produkter og serviceydelser og skaber nye jobs og bæredygtig vækst, hvilket vi som klynge hjælper universitet og virksomheder med at virkeliggøre” – fortæller Lars Visbech Sørensen som er direktør i Food & Bio Cluster Denmark og fortsætter, "KU er en meget central samarbejdspartner for klyngen, og vi hylder Universitetets store fokus på at skabe ny viden om plantebaserede fødevare – en viden som i stigende grad efterspørges virksomhederne. Det er jo netop virksomhederne i vores klynge, der skal udvikle, producere og skabe en forretning på de plantebaserede produkter som danske og udenlandske forbrugere i stigende grad efterspørger".
Når vi samles på Food Day 2023 den 9. marts, bliver det en dag med netværk, nye indsigter og smagsprøver på netop den bredde som universiteterne er begyndt at udbyde i deres tilbud til nye studerende. Men særligt inspirerende bliver dagen i kraft af den række af veloplagte oplægsholdere, som giver deres bud på, hvordan vi sætter ind, når vi skal give udviklingen et gevaldigt skub i den rigtige retning og med det rette tempo. Med 15 delsessioner med forskellige temaer, som man selv vælger, er der noget at komme efter for alle.
Én af oplægsholderne er Frederik Mejlby Vice President i Food & Beverages i Novozymes, der sammen med direktør og medstifter, Tænketanken FREJ, Marie-Louise Lendal sætter fokus på emnet ”Praktiske perspektiver på omstillingen til plantebaserede fødevarer: Næste generation”.
For Novozymes, som er verdensførende inden for bioløsninger, og hvis mission blandt andet er at transformere vores fødevaresystemer, er planteomstillingen særligt vigtig. Novozymes arbejde og formål er bundet op på dén beregning, at verdens behov for protein til føde omtrent vil fordobles frem mod 2050. Dels drevet af befolkningstilvækst og dels drevet af, at mange bliver løftet ud af fattigdom og dermed kan spise mere og bedre.
”Den omstilling kan simpelthen ikke ske baseret på vores nuværende fødevaresystem, og vi mener at plante- og fermenteringsbaserede fødevarer kan være en stor del af svaret på det problem. De fødevarer er nemlig meget mindre ressourceintensive. forklarer Frederik Mejlby om Novozymes holdning til vigtigheden af planteomstillingen og fortsætter, ”For eksempel vurderes det, at 77 procent af verdens landbrug anvendes til opdræt af dyr dvs. produktion af mejeri og kød, selv om det blot leverer 17 procent af verdens fødevarer til mennesker. Videre er CO2-aftrykket af plantebaseret kød cirka en tiendedel af animalsk, og der anvendes omkring 75 procent mindre vand i produktionen”
For Novozymes er det essentielt at løse de udfordringer, der opstår når nye fødevarer kommer til. For er de nye fødevarer nu også sunde, indeholder de den rette mængde næring, og smager de overhovedet godt? ”Der er allerede mange gode eksempler på plantebaserede fødevarer, og i Novozymes mener vi, at det er afgørende at løse de udfordringer, så vi får sat fart på omstillingen, og vi arbejder dedikeret på at hjælpe fødevareproducenter med at løse dem. Det gør vi både ved direkte at forbedre eksisterende produkter, men også ved at kigge på hvordan vi kan ændre sammensætningen og egenskaberne af ekstraherede planteproteiner som eksempelvis ærteprotein, så det blandt andet får en bedre smag og tekstur.” forklarer Frederik Mejlby om Novozymes’ arbejde med nye fødevarer og de udfordringer der ligger bag at skabe et produkt, der er attraktivt hos forbrugeren.
Er du medlem af Food & Bio Cluster Denmark? Så kan du deltage i vores netværk om smag
Og netop denne dagsorden tapper Fødevarevidenskab på KU ganske fint ind i, hvor der den seneste tid er blevet mandet op på både forskning og undervisning indenfor plante- og fermenteringsbaserede fødevarer. ”Vi har nogle rigtig dygtige specialister, professorer, lektorer og nogle rigtig dygtige studerende inden for det her område. Vi arbejder meget med fermenteringen af plantebaserede fødevarer, og det tror vi på, at det bliver det store skridt vi kan gå for at få lavet bæredygtige fødevarer, som ikke processeret for meget”. Fortæller Anna Haldrup om det øgede fokus, og pointerer at især fermentering og arbejdet med mikroalger er ved at vinde indpas i projekter og forskning, som processer, der har potentiale for rigtig meget, når det kommer til struktur, smag og sundhed i nye former for fødevarer.
Netop de nye undervisningsområder og fokus på smag og sundhed er vigtige ifølge Frederik Mejlby. Han mener, vi skal holde in mente, at de danske universiteter og ikke mindst KU Science har en stolt forskningstradition inden for ernæring og fødevarer og mere specifikt inden for agronomi og planteforskning, hvilket i den grad kan komme til nytte, når vi skal til at sætte ekstra skub i innovationen indenfor plantebaserede fødevarer.
”Forskningen foregår parallelt med forskning i eksempelvis bæredygtighed, og der er gode muligheder for at kombinere forskellige discipliner i forskningen. Derudover er forskningen i høj grad databaseret. Tilsammen giver det rigtig gode forudsætninger for at innovere inden for plantebaserede fødevarer, hvor man kigger på alt fra, hvordan vi sikrer en bæredygtig produktion til hvordan sammensætningen i produkterne er energimæssigt optimal og lever op til forbrugernes krav til smag og tekstur.” udtaler Frederik Mejlby om de muligheder der er for at arbejde smartere og mere intelligent ved at kombinere forskning på tværs.
På KU bliver forskningstraditionen inden for netop ernæring og fødevarer konstant udviklet, og på universitetet er der netop oprettet en ny sektion indenfor plantebaserede fødevarer og biokemi. Der er både blevet ansat flere folk til at opretholde og udvikle sektionen, og samtidig er der blevet oprettet en lang række nye kurser, der specifikt drejer sig om plantebaserede fødevarer. Kurser som viser sig at være aldeles populære blandt de studerende, der viser stor interesse i at tilegne sig viden om bæredygtighed og fremtidens bæredygtige plantebaserede fødevarer.
I sensommeren ’23 udbyder KU en helt ny specialisering indenfor plantebaserede fødevarer, så man altså her kan blive specialist på samme måde som man eksempelvis kan blive specialist indenfor mejeri eller bryg. ”Vi ved at der er brug for denne specialisering, for virksomhederne har selv ytret at de mangler kandidater med de her kompetencer” fortæller Anna Haldrup om beslutningen om at gøre plantebaserede fødevare til en specialisering – noget som de gør i samarbejde med andre institutter såsom Planter og Miljø, og Institut for Ernæring. Instituttet har desuden netop ansat en professor indenfor bæredygtige fødevarer som kan beregne, og lære de studerende at regne på livscyklusser hos forbrugeren. En yderst vigtig viden, når forbrugeren skal målrettes med de nye produkter på det rigtige sted og det rigtige tidspunkt. Derudover er der kommet øget fokus på såkaldt ”gentle processing”, hvor der undersøges i metoder til at processere fødevarer mere skånsomt og mindske brugen af elektricitet, vand og andre energiformer i forarbejdningen af fødevarer. Alt i alt har KU altså sat det lange ben foran og er for alvor bevidste om det behov for turbo, der skal til når det kommer til udviklingen af de plantebaserede fødevarer.
Food Day bliver en dag, der sætter fokus på den turboknap vi har til rådighed, hvis vi samler vores kræfter, universiteter og virksomheder i mellem med dét mål, at skabe nye fødevarer til en fremtid, der i den grad kommer til at mangle dem, hvis vi ikke rykker nu. Det bliver en dag, der samler den nyeste viden og med eksperter og fagfolk, der har en finger på pulsen, giver alle deltagere en forståelse og en smagsprøve på de muligheder vi har, og det arbejde som de danske universiteter og specielt KU lægger for dagen, når det kommer til den plantebaserede dagsorden. En dag som oplægsholder Frederik Mejlby især ser frem til;
”Der er mange parter på tværs af den akademiske verden og erhvervslivet, der bidrager til at drive den plantebaserede omstilling. Det betyder, at barren for hvad godt er hele tiden bliver løftet, og at der løbende kommer nye værktøjer og fødevarer til. For os i Novozymes er det kritisk at holde fingeren på pulsen og følge med i den rivende udvikling, og det er derfor vi deltager i KU Food Day. Forhåbentligt kommer vi hjem med tasken fuld af inspiration og måske et samarbejde eller to” afslutter Frederik Mejlby om, hvorfor han og Novozymes ser frem til at deltage i Food Day 2023.
Kom med på Food Day og hør meget mere om Frederik Mejlbys og de andre yderst relevante oplægsholderes take på udviklingen af vores fødevaresystem på Food Day 2023.
Ræk ud til Louise krogh Johnson eller Heidi Høy Dyrholm, hvis du vil høre mere om Food Day og Food & Bio Clusters deltagelse i dagen.
Food Day 2023 hylder videnskaben omkring fødevarer til gavn for hele værdikæden
/Default.aspx?ID=9307&newsid=3110&Action=1¤tPage=2&M=NewsV2&PID=44109
https://foodbiocluster.dk/Files/billede-til-artikel.jpg