19. februar 2021
5.600 mia. kroner står klar til at hjælpe Europa tilbage på fode efter coronaen, og en stor del af pengene er øremærket grønne investeringer. Det åbner nye eksportmuligheder for særligt virksomheder, der arbejder med bioenergi.
I juli 2020 opnåede EU’s stats- og regeringschefer enighed om en historisk stor genopretningsfond på EUR 750 mia. (5.600 mia. kr.), der skal hjælpe EU-landene på fode igen oven på COVID-19.
Landene skal senest den 30. april 2021 præsentere Europa-Kommissionen for deres genopretningsplaner. Planerne skal herefter vurderes og godkendes af Kommissionen og medlemslandene inden for maksimalt tre måneder, men det forventes, at der er en god indikation på indholdet i de nationale genopretningsplaner i marts – april.
Mindst 37 pct. af midlerne skal øremærkes grønne og bæredygtige investeringer, og mindst 20 pct. skal understøtte landenes digitalisering.
Midlerne skal forpligtes senest i 2023 og udmøntes senest i 2026. Det giver gode muligheder for dansk eksport grundet fondens størrelse og det faktum, at dansk erhvervsliv har styrkepositioner på disse områder, ligesom det kan hjælpe til at give fodfæste på nye markeder, særligt i Syd- og Østeuropa.
Udenrigsministeriet og erhvervsorganisationerne har indgået et partnerskab for at afdække de konkrete mulighederfor at skabe stærke platforme, som skal positionere danske løsninger i modtagerlandene, når de nationale planer skalimplementeres. De konkrete eksportfremmeindsatser omfatter bl.a. eksportfremstød, afvikling af indgående/udgående besøg og meget mere.
Fra maj vil du kunne tilmelde din virksomhed de konkrete eksportfremmeaktiviteter, men der er allerede nu mulighed for at deltage i sektorsporerne, der udvikler aktiviteterne, der skal gennemføres i EU-landene.
For at du bedre kan vurdere eksportmulighederne for netop din virksomhed, vil der i løbet af 1. kvartal 2021 blive udarbejdet sektoranalyser inden for: Digitalisering, Energi, Energieffektivitet, Landbrug/Fødevarer, Sundhed og Vand/Forsyning.
Analyserne giver dig et overblik over de mest lovende planer på tværs af landene. Analyserne opdateres løbende.
Biogas production – Insights and experiences from the Danish Biogas Sector (PDF), findes på fem sprog.
Rapporten er udarbejdet af partnerskabet Biogas Go Global, der består af Energistyrelsen, Udenrigsministeriet og Food & Bio Cluster Denmark.
Straw to Energy – Technologies, policy and innovation in Denmark (PDF). Rapporten findes på syv sprog.
Rapporten er udarbejdet af Food & Bio Custer Denmark for AgroBioheat.
Tilmeld dig analyser og information om konkrete indsatser, som din virksomhed kan deltage i ved at skrive til eugenstart@um.dk. Så kommer du på Udenrigsministeriets mailingliste om EUs genopretningsplan.
Food & Bio Cluster følger udviklingen tæt og vil løbende kommunikere omkring eksportmulighederne for danske fødevare- og bioressource-virksomheder. Tilmeld dig Food & Bio Cluster Denmarks nyhedsbrev her.
Så vil du løbende blive opdateret med, hvordan vi kan hjælpe og vejlede dig som medlem.
Læs mere på thetradecouncil.dk/EUgenstart
EUs genopretningsplan er historisk mulighed for grøn, dansk eksport
/Default.aspx?ID=9307&newsid=2800&Action=1¤tPage=19&M=NewsV2&PID=44109
https://foodbiocluster.dk/Files/Images/eu_flag.jpg