26. juli 2022
Når store og små skal samarbejde går det somme tider lettere, når dialogen foregår på neutral grund. Det er en af konklusionerne, der kan drages af det nu afsluttede projekt, Cleantech Impact Accelerator, som de seneste tre år har givet sparring til 62 iværksættervirksomheder, bl.a. med at komme i kontakt med relevant, branchespecifikt netværk.
”Jeg mener, det er vigtigt, at man har en form for tolke som forstår begge parter og som forstår de behov, der er på begge sider”, udtaler Rune Barslund, grundlægger af Arctic Systemsog deltager i programmet.
En anden deltager, Ebba Fröling, medstifter af myceliumproducenten Mycorena, supplerer; ”programmet var en god platform for at give begge parter mulighed for at afstemme forventninger om, hvordan de kunne samarbejde”.
Projektet har i fire runder med hver sit tematiske fokus givet iværksættere individuel sparring vedrørende teknisk validering og forretningsudvikling, samt tilbudt master classes og workshops om generiske emner såvel som helt snævre, specifikke emner. De tematiske emner har været:
Under de mere generiske master classes og workshops blev deltagerne introduceret til fx:
mens man mellem de mere specifikke master classes blev præsenteret for viden om CE-mærkning, forretningsforståelse for hhv. Danmark og Sverige, og brug af verdensmål som en del af markedsføringen.
Under hver runde havde arrangørerne inviteret større virksomheder med, som hver udviste interesse i at udvikle sig i samarbejde med iværksættere, og således har iværksætterne i første runde fået direkte adgang til relevante personer hos de store virksomheder. Inden for fødevare-/fødevaretech virksomhederne deltog Tetra Pak, Alfa Laval og Arla Foods. I anden runde deltog entreprenørkonglomeratet NCC, Ejendomsselskabet Balder og Arkitektvirksomheden Fojab. I tredje runde indgik Peter Larsen Kaffe, hvid-ost producenten Nordex Food og havre-produkt producenten Oatly, mens den fjerde runde blev gennemført uden et fast sæt store virksomheder.
Derudover har forløbet også givet anledning til at gå i dialog med offentlige indkøbere i både Københavns og Helsingborgs Kommuner og afslutningsvis også med Ingka Group (IKEA) i forbindelse med et fysisk event om innovationssamarbejder gennemført i Helsingborg den 15. juni.
Løbende er deltagere desuden blevet introduceret til andre medlemmer og samarbejdspartnere, og enkelte har også fået glæde af adgang til investorer og offentlig støtte.
Med andre ord har iværksætterne mødt mange muligheder, hvilket har været muligt med sammensætningen af et stærkt hold bag projektet med mange kompetencer og kontakter.
Undervejs i projektet har arrangørerne også afprøvet forskellige fremgangsmåder for at skabe det bedst mulige møde mellem lille og stor virksomhed. Samlet set står tre hovedpointer frem, som kan være nyttige at tænke på for iværksættere:
Resultaterne af projektets indsats for at etablere kontakter er ret konkrete, for eksempel kan vi konstatere, at der fortsat er samarbejde mellem Alfa Laval og Tetra Pak med flere af de virksomheder, vi introducerede dem for tilbage i 2020, hvor første runde gav iværksætterne mulighed for at pitche for de store, medvirkende virksomheder. Herunder virksomhederne Mycorena, der producerer svampeprotein i større skala og Flow Plan, som optimerer industrielle kaffemaskiner.
Flere iværksættervirksomheder har haft glæde af, via netværket, at få indsigt i et marked, de ikke først havde øje for, men som blev afgørende for validering af deres teknologi. Således kunne virksomheden med en analyseteknologi til tidlig sporing af svampevækst med fordel etablere kunderelationer til brødproducenter før løsningen blev forfinet til at kunne anvendes i pharma, hvilket ellers var grundlæggernes fokus inden de deltog i Cleantech Impact Accelerator. Om dette udtaler Rune Barslund bekræftende, ”Jeg synes at programmet har hjulpet os med at få foden inden for i andre industrier end vi til at starte med havde tænkt på”.
”Jeg bliver så glad. Jeg synes, vi har fået bekræftet, at det konkrete, branchespecifikke netværk er til gavn for medlemmer og deltagere i programmer, vi bidrager til” udtaler Innovation Manager fra Food & Bio Cluster Denmark Heidi Høy Dyrholm, der gerne deler ud af erfaringerne.
Se den flotte film om projektet her:
De iværksættere, som har deltaget i hele perioden er:
Projektet Cleantech Impact Accelerator er afsluttet nu. Parterne bag programmet var CLEAN, RISE, Sustainable Business Hub og programmet var støttet af Interreg ØKS, Region Halland, Region Sjælland og Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.
Food & Bio Cluster Denmark arbejder fortsat med såvel udvikling af iværksættere på flere områder, både ved at tilbyde kontorfaciliteter, test- pilot- og skaleringsfaciliteter inden for fermentering og bioraffinering (fx Biosolutions Zealand), udviklingsprogrammer, innovationssamarbejder og finansiering.
Kontakt Heidi Høy Dyrholm (hhd@foodbiocluster.dk) for at høre om aktuelle muligheder.
Cleantech Impact Accelerator: Den rette indgang og den rette introduktion
/Default.aspx?ID=9307&newsid=3038&Action=1¤tPage=7&M=NewsV2&PID=44109
https://foodbiocluster.dk/Files/Images/Nyheder/billede-til-artikel.png