16. december 2020
Verdens første affaldsfrie samfund. Det vil bornholmske BOFA, Danmarks Naturfredningsforening (DN) og den globale fødevarevirksomhed Nestlé skabe på Bornholm – et ambitiøst pilotprojekt og samtidig en håndsrækning til nye samarbejdspartnere.
Foto: Søren Svendsen. På billedet er Birgitte Krenk, Nestlés direktør for produktion og logistik i Norden.
De tre parter vil grundigt undersøge mulighederne for at genbruge og genanvende plastemballage. Samarbejdet er del af BOFAs nye udviklingsplatform, Zero Waste Bornholm. Visionen er, at projektet skal blive inspiration for andre – også i andre dele af verden.
Fra 1. januar 2025 er det producenternes eget ansvar, at emballage fra deres produkter bliver genanvendt. Det har EU tidligere vedtaget. Den nye lovgivning kræver et grundigt forarbejde - det har Nestlé, BOFA og DN sammen sat sig for at blive klogere på.
Parterne i samarbejdet vil bl.a. undersøge mulighederne for cirkulære løsninger for husholdningers plastaffald, genanvendelse af plastfolier i supermarkeder, samt indførsel af særlige indsamlings- og genanvendelsesløsninger for kaffekapsler – alt sammen gennem demonstrationsprojekter på Bornholm.
BOFAs direktør, Jens Hjul-Nielsen fortæller:
- Vores nye samarbejde med Nestlé og DN giver Bornholm en god base for at blive klogere på muligheder og udfordringer, som det udvidede producentansvar giver os. Vi forventer, at vi sammen med vores nye stærke partnere, samt BOFAs nye innovationsplatform, Zero Waste Bornholm, tager et vigtigt skridt imod at blive et 100% cirkulært samfund i 2032.
For Danmarks Naturfredningsforening er det afgørende, at kommuner og virksomheder arbejder sammen om at skabe en cirkulær økonomi, hvor vi genbruger og genanvender frem for at brænde plast.
Mette Ranfelt, Miljøpolitisk chefrådgiver i fra Danmarks Naturfredningsforening, siger:
- Samarbejdet mellem BOFA og Nestlé er rollemodellen for udvikling af det udvidede producentansvar, hvor vi skal sikre, at bl.a. plastemballage bliver produceret, så materialerne kan bruges eller anvendes igen.
Nestlés direktør for produktion og logistik i Norden, Birgitte Krenk, er glad for at kunne teste nogle af Nestlés emballage-ambitioner i et afgrænset område som Bornholm, før det eventuelt rulles ud i andre lande.
- Vi deler til fulde Bornholms og Danmarks Naturfredningsforenings vision om at skabe en verden uden affald. I Nestlé har vi sat mål for, at al plastemballage skal kunne genanvendes i 2025. Vi har også afsat 14 milliarder kr. til især at skabe et marked for genbrugsplast i fødevarekvalitet. Samarbejdet her med BOFA og DN er banebrydende, fordi vi i fællesskab arbejder målrettet på en af verdens største udfordringer: at recirkulere plasten, så den ikke bliver brændt, ligger på lossepladser eller ender i naturen.
De første projekter mellem Nestlé, BOFA og Danmarks Naturfredningsforening igangsættes i 2021 og vil række ud til bl.a. supermarkeder, borgere og affaldsvirksomheder.
- Vi er i Nestlé interesserede i at blive klogere på genbrug og genanvendelse af plast – og i at reducere brugen af jomfruplast. Derfor arbejder vi gerne sammen med andre aktører, fx NGO’er, iværksættere, etablerede virksomheder og uddannelsesinstitutioner om at finde de mest bæredygtige emballageløsninger. Der er meget stor ekspertise i Danmark på dette område – og ikke mindst en stærk vilje til at finde de mest bæredygtige løsninger, siger Birgitte Krenk.
Bornholm, DN og Nestlé vil give plast evigt liv
/Default.aspx?ID=9307&newsid=2786&Action=1&M=NewsV2&PID=44109
https://foodbiocluster.dk