4. september 2020
I 20 år har kontormiljøet i Foulum ved Viborg bidraget til udviklingen af virksomheder og dermed vækst og beskæftigelse lokalt. Ofte med udgangspunkt i miljø- og klimavenlige løsninger. Dermed har huset været omdrejningspunkt og driver for den grønne omstilling lang tid før, at begrebet blev hvermandseje.
PRESSEMEDDELELSE
Tjele, 4. september 2020
Siden H.M. Dronningen indviede Agro Business Park den 4. september 2000, har bygningen på Niels Pedersens Allé i Foulum huset mange virksomheder. Virksomheder, hvis løsninger og produkter i dag er helt essentielle i forhold til den måde, vi producerer og forbruger energi, materialer og fødevarer på i forhold til miljø- og klimahensyn.
Et eksempel er biogas, som i dag er en integreret del af den danske energiforsyning, affaldshåndtering og hele det cirkulære mindset, der gennemsyrer de fleste industrier. Teknologier, koncepter og virksomheder er udviklet i huset. Flere virksomheder er vokset ud af rammerne i Foulum og står i dag helt på egne ben.
Et eksempel er Lundsby Biogas, som i dag har eget domicil i Løgstrup med 33 ansatte. Ifølge Ricco Veile, direktør i Lundsby Biogas, var indflytning i Agro Business Park den rigtige løsning efter en separation af biogasforretningen fra Lundsby Industries.
- Vi undgik at skulle bruge for meget tid på at lave praktiske hverdagsting. I stedet kunne vi fokusere på det, vi var gode til, uddyber Ricco Veile og fortsætter:
- Det handler om, at vi fik hjælp til at flytte hjemmefra. Der blev skabt et miljø, hvor vi kunne modnes som virksomhed og få den hjælp, man skulle have som ny virksomhed, der ville etablere sig.
Meget mere end gylle og gummistøvler
I løbet af årene har virksomheder og aktiviteter i huset afspejlet mange forskellige aspekter af jordbruget og de relaterede sektorer. Hjortu og nuuii – nogle af de sidst tilkomne virksomheder, som nyder godt af fælleskabet og erfaringerne med at ”bygge virksomheder” - er begge gode eksempler herpå.
Hjortu er Viborg-egnens første whisky destilleri. De er netop flyttet ind med ambitionen om at destillere en whisky efter den amerikanske Bourbon-tradition med udgangspunkt i danske gærstammer. Destilleriet indrettes i husets grovlaboratorium, og ifølge daglig leder Niels Lyngkjær skal det helst ikke vare længe, inden duften af sukkervand spreder sig:
- Vi skal opbevare produktet i tre-fire år, før vi må kalde det whisky – så det er med at komme i gang, og det hjælper set up’et her i Foulum os til, fortæller han.
I nuuii fremstiller og sælger de bæredygtige, personlig pleje- og rengøringsartikler. Ifølge medstifter og direktør Sofie Skjødt er et af principperne bag virksomheden, at vand skal transporteres i vandrørene og ikke på vejene. En konsekvens heraf er udviklingen af produkter, hvor kunderne selv tilsætter vand, når de kommer hjem med varerne fra supermarkedet. Produkterne produceres i huset og forhandles via webshops og fysiske butikker.
- Vi er så glade for at bo til leje her – faciliteterne er supergode, udtaler Sofie Skjødt.
Passion og evnen til eksekvering er nøglen til succes
Ifølge inkubationschef i Food & Bio Cluster Denmark Jacob Mogensen, der til dagligt er ansvarlig for drift og udvikling af huset, er både Hjortu og nuuii gode eksempler på startups i huset.
- Bag begge virksomheder ligger personlige interesser og et brændende ønske om at gøre en forskel – ikke mindst i forhold til at fremme bæredygtighed, fortæller han og fortsætter:
- Bag virksomhederne står også et miks af erfarne folk og nyuddannede. Det giver et fantastisk team og evnen til at eksekvere.
Sidstnævnte, mener Inkubationschefen i øvrigt, er hele forskellen på succes og fiasko som iværksætter.
- Som lejer får man hjælp til at udvikle sin virksomhed, herunder også hjælp til at rejse penge hos investorer og via de statslige støtteordninger. Lige lidt hjælper det dog, hvis man ikke er i stand til at komme ud over stepperne.
Bæredygtighed, bæredygtighed og bæredygtighed
Meget tyder på, at fremtidens iværksættere og virksomheder i endnu højere grad dog også vil blive mødt med krav om bæredygtighed.
- Tidligere talte man om, at det var en mulighed for danske virksomheder at gå den vej – nu er det efterhånden en trussel mod forretningen, hvis man ikke strategisk tager stilling og efterfølgende indfører tiltag på operationelt niveau, fortæller Jacob Mogensen.
Udviklingen ser bestyrelsen i Den Erhvervsdrivende Fond bag Agro Business Park som en oplagt mulighed for at øge kendskabet til huset i Foulum. Flere virksomheder – også lokalt - skal have gavn af erfaringerne med at udvikle bæredygtig virksomhed og ikke mindst de dejlige lokaler og unikke laboratoriefaciliteter. Netop derfor er fonden bag Agro Business Park også gået med i etableringen af et ny elitecenter for bæredygtighed – det såkaldte FN17 Business, Incubator and Academy. Centret etableres i samarbejde med en bred vifte af lokale aktører herunder VIBORGegnens Erhvervsråd, Asmildkloster Landbrugsskole og Viborg Innovationsfond. En direktør er netop ansat, og centret går i luften 1. oktober.
Inkubationschefen ser FN17 centret som en god mulighed for nye spændende aktiviteter i huset, som kan bidrage til at vækste virksomheder og endeligt at gøre op med fordommene om, at man skal være forsker eller landmand for at have adresse eller interesse i de aktiviteter, som finder sted i parken.
- Vi er bare et godt sted at drive og udvikle forretning – that’s it, slutter Jacob Mogensen.
Fakta:
Den Erhvervsdrivende Fond Agro Business Park Foulum ejer og driver inkubationsmiljøet i Foulum. I det daglige varetages opgaven af Food & Bio Cluster Denmark – Danmarks klynge for fødevarer og bioressourcer.
Fotobyline: FBCD A/S.
Yderligere information
Jacob Mogensen, inkubationschef, tlf. 61718162 eller jm@foodbiocluster.dk
Agro Business Park fejrer 20 års jubilæum som centrum for innovation og iværksætteri
/Default.aspx?ID=9307&newsid=2720&Action=1¤tPage=21&M=NewsV2&PID=44109
https://foodbiocluster.dk/Files/Images/Billeder-ABP-Foulum/ABP_940x520.jpg