17. juni 2022
Veganske flødeboller, læder lavet af grannåle og sunde fødevareingredienser fra tang. Emnerne i Food & Bio Cluster Denmarks nye samarbejdsprojekter spænder bredt.
Kan grannåle blive til læder? Det undersøger et af de 17 innovationsprojekter i 2022. Billede: Josefin, Unsplash
Som led i Innovationskraft-projektet har Food & Bio Cluster Denmark i første halvår 2022 igangsat 17 nye samarbejdsprojekter. De nye projekter giver et boost til udviklingen af nye produkter og løsninger hos en lang række små og mellemstore virksomheder inden for bioressource- og fødevareområdet. Der er i alt 36 virksomheder involveret i samarbejdsprojekterne. I de fleste af projekterne er der desuden deltagelse fra et universitet eller en anden videninstitution.
Samlet set undersøger samarbejdsprojekterne nye forretningsmuligheder mange forskellige steder i værdikæden fra bioressourcer til fødevarer. Således er der blandt andet igangsat projekter om rensning af spildevand fra akvakultursystemer og om udvikling af ny teknologi til en mere automatiseret og effektiv insektproduktion.
Som eksempel på et projekt med fokus på udvikling af bæredygtige fødevarer kan nævnes et, hvor målet er at udvikle mere smagfulde plantebaserede fødevarer. I et andet projekt arbejdes på at producere fødevareingredienser med høj værdi på basis af et restprodukt, nemlig kaffe cascara, der er bærret, som omslutter kaffebønnen.
I flere af samarbejdsprojekterne er der fokus på anvendelse af nye digitale teknologier til f.eks. at reducere spild i fødevareproduktionen.
Her er de 8 samarbejdsprojekter, som har modtaget støtte fra Uddannelses- og Forskningsstyrelsen:
• Kaffe cascara til fremstilling af højværdiingredienser
• Mere smag til grønne produkter
• Digital desinfektion
• Teknologiscreening til procesoptimering og forebyggelse af produktionsspild
• InsektReaktor
• Søsalat til ingredienser og fødevarer
• Snapshot hyperspectral imaging for food science
• Effektpåvisning af digitale værktøjer til danske fødevareproducenter
Med støtte fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse er følgende 9 projekter igangsat:
• Optimal klimaplantning
• Udvikling af grannålelæder
• Zeolit i akvakultur
• INCUSEA-Feed - Methane inhibiting cattle feed additive
• VPCIR VELOX
• New & Innovative Foam Kiss
• Udvikling af rådgivningsydelse for procesoptimering af biogasproduktion
• Isopure
• Biofilter til reduktion af metanudledning fra gårde og biogasanlæg
Læs mere om de enkelte samarbejdsprojekter på Food & Bio Cluster Denmarks hjemmeside.
Food & Bio Cluster forventer at indkalde ansøgninger til flere samarbejdsprojekter senere på sommeren.
17 nye innovationsprojekter igangsat
/Default.aspx?ID=9307&newsid=3023&Action=1¤tPage=6&M=NewsV2&PID=44109
https://foodbiocluster.dk/Files/Images/Nyheder/Gran_940x520px.jpg